Sinop Çevre Dostları Derneği ve Sinop Kent Savunma İnsiyatifi, 2016 yılında belediye meclisi tarafından kabul edilen ve o dönem büyük tartışmalara neden olan Sinop imar planına yönelik bölge idare mahkemesine itirazda bulunmuş, yapılan inceleme sonrasında yapılan itirazı haklı bulan idare mahkemesi 3 kurul 2’ye 1 oyla itirazı kabul ederek Sinop imar planını iptal etmişti 

Verilen iptal kararının uygulanmadığını ve karar neticesinde durdurulması gereken inşaatların devam ettiğini belirten Sinop Çevre Dostları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hale Oğuz, mahkeme kararını uygulamadığını iddia ettiği Sinop Belediyesi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını belirtti.
.  
Oğuz; “Bilindiği gibi Samsun 1. İdare Mahkemesi’ne yapılan yargılama sonucunda, Sinop Belediye Meclisi’nin 04.08.2016 tarih ve 116 sayılı kararı ile onanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Revizyon ve İlave Uygulama Planlarının mevzuata ve hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmış ve dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
Ancak inşaat ruhsatlarının dayanağı olan imar planları ortadan kalmış olmasına rağmen inşaatların devam etmesi üzerine 25.06.2019 tarih ve 4 sayılı yazımızla Belediye Başkanlığından Mahkeme Kararına uyulması istenmiştir.
Fakat görülmektedir ki mahkeme kararı göz ardı edilip inşaatların durdurulması yönünde hiçbir idari işlem yapılmamıştır. Üstüne üslük Arkeolojik Sit Alanlarında Onaylı Koruma Amaçlı İmar Planı olmamasına rağmen inşaat ruhsatı verilmektedir” dedi. 

ÜÇ BEŞ KİŞİNİN RANTI İÇİN ŞEHİR KURBAN EDİLİYOR

Hak-Hukuk- Adalet diyen bir Siyası Partinin Belediye Başkanının hukuku çiğnediğini ifade eden Sinop Çevre Dostları Derneği Başkanı Hale Oğuz, Sinop’un üç beş kişinin rantı için kurban edildiğini söyledi. Oğuz; “Sosyal Hukuk Devleti olmasını beklediğimiz ülkemizde Hak-Hukuk- Adalet diyen bir Siyası Partinin Belediye Başkanının hukuku çiğnemesi ve Haziran ayı Belediye Meclis Toplantısında yeni bir imar planı yapma kararı alınmış olmasına rağmen İdari Yargılama Usulü Kanununa aykırı olarak bu güne kadar planla ilgili hiçbir çalışma yapılmaması nedeniyle derneğimiz Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. 
 
Bundan sonra savcılık bakanlıktan soruşturma izni isteyecek. Gerçekten bu güzelim yarımadada bizler bizlerden sonraki kuşakların insan gibi yaşayabilmesini istiyoruz. Küçük bir yer burası burada insanlar duyarlı, zaman zaman yol gösterici, olmadı mücadeleci. Neden başaramıyoruz? Üç beş kişinin rantına şehir kurban ediliyor. Lütfen yankı bulması ve doğru ve düzgün bir plan, yapılmış yanlışların düzeltilmesi için özel çaba harcayın” diye konuştu.

UMARIZ BU SON BAŞVURU OLUR
Çevre dostları derneği olarak tüm çabalarının Sinop halkının hakkı olan daha yaşanılabilir bir kent planı oluşturulması olduğunun altını çizen Hale Oğuz, bu çabalarına tüm yetkililerin destek olmasını beklediklerini ifade etti. Oğuz; “Umuyoruz ve diliyoruz ki bu son başvurumuz olur. Derneğimiz Sinop halkının hakkı olan yaşanabilir bir kent planı ve aynı zamanda ilginç ve nadir oluşuma sahip yarım adamızın doğal güzelliğini ve kültürel mirasını koruyan bir kent planı yapılmasını talep etmektedir. Bugün, küçük bir kesimin kazancı uğruna şehrin katledilmesine geleceğin yok edilmesine seyirci kalamayacağımızı ve tüm yanlışlarla mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz. Ayrıca halkımızı da şehir girişinde ve adada örneklerini gördüğümüz çirkin, sağlıksız yapılaşma yerine hepimizin ve gelecekte çocuklarımızın da düzenli, güzel ve yaşanabilir kenti olması için kentimize sahip çıkmaya davet ediyoruz” dedi.