Sinop Halk Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen programa Sinop Valisi Hasan İpek, AK Parti Sinop Milletvekili Nazım Maviş, CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Belediye Başkanı Baki Ergül, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Savaş Ünlü, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren, kurum müdürleri, STK ve Siyasi Parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

Saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başlayan programda bir konuşma yapan Sinop Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Haluk Öztürk, Çanakkale zaferinin; 100 binlerce vatan evladının, bu vatanın bedelini ödemek üzere koşarak gittiği bir muharebenin eseri olduğunu söyledi. Öztürk; “Bizler bugün burada Cennet kapılarının kılıçların gölgesi altında olduğuna inananların, bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin en gerçek, en şerefli kahramanlarını, yad etmek üzere bulunuyoruz. Çanakkale; 100 binlerce vatan evladının, bu vatanın bedelini ödemek üzere koşarak gittiği Çanakkale. Giderken amaçları geçmişteki savaşların zaferleri ile mutlu olmak değil Vatana Bayrağa, millete ve Mukaddesatına sahip çıkmaktı. Savaş diyemeyeceğimiz bu kutsal olayı anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü Vatan dediğimiz bu toprakların diyeti ağır ödenmiştir. Çanakkale'yi 3 kelime ile anlat deseniz Geldiler Gördüler ve Döndüler derim. Çanakkale'de evlatlarını kaybeden Anzak Analara “evlatlarınız  bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve vatan için toprağa düşen asil milletimin tüm Şehitlerini rahmetle minnetle anıyoruz, Mekanları cennet olsun, hepsine selam olsun, Ruhları şad olsun” dedi. 

 Yapılan konuşmanın ardından programda Çanakkale Savaşlarının simgesi olan Nusret Mayın gemisi ile ilgili bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Daha sonra Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan “Çanakkale Şehitlerine” adlı şiirden yola çıkarılarak hazırlanan oyun sergilendi. Çanakkale savaşı ile özdeşleşen türkülerle devam eden program, Sinop Seydi Ali Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden oluşturulan orotoryo korosunun gösterimi ile sona erdi. 

 
Editör: Vitrin Haber