Sinop’ta, Rahmi Koç Müzesi Eski Müdürü Araştırmacı Selçuk Kolay tarafından  “Çanakkale Savaşı Batıkları” konulu konferans verildi. 

Çanakkale Denizinde bugüne kadar çeşitli nedenlerle batan ve yerleri tespit edilemeyen batıkları gün yüzüne çıkartan Rahmi Koç Müzesi Eski Müdürü Araştırmacı Selçuk Kolay, “Çanakkale Savaşı Batıkları” konulu konferans verdi.

Su Altı ve Su Üstü Sporları Öğrenci Kulübü’nün koordinesinde Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinde gerçekleştirilen konferansta Araştırmacı Selçuk Kolay, başta Çanakkale Deniz Savaşları ve Anzak Çıkarması olmak üzere Ege Denizi ve Marmara Denizi’nde geçen savaşlarda batan gemilerin hikâyelerini, arşiv fotoğraflarını ve bugünkü durumu gösteren sualtı fotoğrafları ve sonar görüntülerini katılımcılarla paylaştı.

33 BATIK ÜZERİNDE 2 YIL ÇALIŞILDI

Çanakkale batıkları üzerindeki çalışmaların yaklaşık 2 yıl sürdüğünü ifade eden Selçuk Kolay, bu süre zarfında 33 batığa ulaşıldığını anlattı. Bu çalışmaların “Derinlerden Yansımalar: Çanakkale Savaşı Batıkları” adlı kitapta toplanarak yayınlandığını belirten Kolay, “Araştırma çalışmalarının yapılabilmesi için özel donanıma sahip tekneler kullanıldı. Her biri konusunda uzmanlaşmış denizci ve sonar teknisyenleri ile sualtı görüntüleme ekiplerinin katılımıyla Ege’de, Çanakkale Boğazı’nda ve Marmara’da 33 batık üzerinde geniş kapsamlı çalışmalar yapıldı. 33 batık arasında Fransız yolcu gemisi Carthage, İngiliz denizaltısı E14 ve İngiliz mayın tarama gemisi Renarro da ilk defa bulunup görüntülenenler arasında yer alıyor” dedi.
Konferans sonunda Sinop Üniversitesi öğrencileriyle sohbet eden Selçuk Kolay’a, Su Altı Teknolojisi Programı Öğretim Üyesi Yaşar Tarakçı hediye takdim etti.
Editör: Vitrin Haber