Özelleşme kapsamında Sinop, Ordu, Amasya, Çorum ve Samsun’un elektrik dağıtımı üstlenen Çalık YEDAŞ, iki yıl gibi kısa bir sürede ‘kadın istihdamına ve ekonomisine’ verdiği destekle de dikkati çekiyor.  Örnek Kurumsal Sosyal Sorumluluk projeleriyle ‘Ev kadınlarına da destek veren’ Çalık YEDAŞ, özelleştirme öncesi 15 olan bayan çalışan sayısını 2013 yılında 160 yükselterek, örnek bir işletme bakışı ortaya koydu.

Bayanları KSS projeleriyle destekleyen ve kadınların el ürünlerini ‘kadın emeği pazarında’ internet ortamında sanal satışla değerlendiren şirket,  ev ekonomisinde söz sahibi yaptığı kadınlara ayrıca ‘elektrik kullanımında tasarruf eğitimleri de vererek, hem ülke ekonomisine katkıda bulunuyor hem de ‘enerji verimliliğinde’ aile bütçesinde ‘kadının önemine vurgu’ yapmayı hedefliyor. Kadınlara yaptığı ‘pozitif ayrımcılık’ ile örnek bir çalışma üstlenen ve rol model uygulamalarıyla dikkat çeken Çalık YEDAŞ Genel Müdürü Nurettin Türkoğlu, kadının toplumdaki yerinin ve istihdamının önemli olduğunun altını çizdi. 

Sinop, Ordu, Çorum, Samsun ve Amasya İl Koordinatörlüklerinde özelleşmesinin ardından kadın çalışanlarının sayısının her geçen yıl büyük oranda arttığını söyleyen Türkoğlu, “ 29 Aralık 2010 yılında göreve başladığımızda toplam çalışan bayan sayısı 15 iken, bu rakamı 2012 yılı itibariyle 70’e yükselttik. Yani yüzde 400’lük bir artış sağlandı. 2012 yılı ve 2013 yılının ilk üç aylık döneminde ise yüzde 100’ün üstünde bir artışla bu rakamı 160’a çıkardık. Çalık YEDAŞ, bayan istihdamında üstüne düşen görevi yerine fazlasıyla getiriyor ve kadınların toplamdaki yerinin önemini biliyor. Bir toplumun refahında kadınlarımıza çok büyük görevler düştüğüne inanıyoruz” dedi. 

Kurumsal Sosyal Sorumluluk(KSS) projeleri ile bayanların ev ekonomisinde yer alabilmesi için desteklendiğini belirten Türkoğlu, şöyle devam etti: “Kadın Emeği Pazarı projemizle, ev hanımlarını yaptıkları oyalar, danteller ve örgüler gibi el emeği, göz nuru ürünlerini ekonomiye çevirecek bir e-ticaret portalı hazırladık. Bir nevi çalışamayan bayanlarımızın ev ekonomisine katkıda bulunmasını sağlıyoruz. Kadınlarımız www.kadimemegipazari.com sitesini ziyaret ederek, ürünlerini sergileyebilir ve satışa sunabilirler” diye konuştu. ‘Enerjimizi Verimli Kullanalım’ projesi çerçevesinde de verdikleri eğitimlerle bölgedeki tüm ev hanımlarına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Türkoğlu, “Kadınlarımız, evlerimizin ekonomisinde her anlamda yer almalıdır. Verdiğimiz eğitimlerle bayanlarımıza enerjiyi verimli kullanmayı öğretiyoruz. Bu eğitimlerdeki amaç, 'mesken tipi elektrik tüketiminde' enerji kayıplarını minimize etmek, oradan gelecek olan her birim kazancı üretime kaydırmak. Hem ev ekonomisine, hem Türkiye’nin enerji sektörüne katkı sağlamış oluyoruz.” 
Genel Müdür Türkoğlu,  “Kaliteli ve kesinsiz  elektrik dağıtımda toplam kalite uygulamamızda sektörün lideri olma özelliğimizi, bayanlara ‘pozitif ayrımcılık’ uygulamalarımızda da ‘rol model olarak sürdürmekte kararlıyız. Sadece çalışanlarımız değil, tüm paydaşlarımızla bu sürdürülebilirliği yansıtıyoruz. Kadının toplumdaki rolü çok önemlidir. Bu nedenle KSS projelerimizin hemen hemen tamamında kadınlarımız yer almaktadır” dedi.  


Editör: Vitrin Haber