Sinop sahillerinden giriş ücreti alınmasına yönelik tartışmalar devam ederken konuya bir tepki de “Sahiller Halkındır İnsiyatifi”nden geldi. 

Sinop Eğitim-Sen binasında düzenlenen basın açıklaması ile konuya tepkilerini dile getiren Sahiller Halkındır İnsiyatifi üyeleri uygulamanın bir hak ihlali olduğunu belirtti. 
Burada bir açıklama yapan Sahiller Halkındır İnsiyatifi Sözcüsü Mine Batur, konunun sıkça gündeme getirilmesine rağmen henüz bir çözüme ulaştırılamadığını söyledi. Batur; “İlimiz Sinop sahillerinden, denizinden, kumundan para ödemeden yararlanamıyoruz. Sahiller parsellenmiş, kıyıların doğal yapısı tahrip edilmiş, devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanlar işgal altında, yağmalanmaktadır. Bu bir hak gaspıdır, hukuksuzluktur, yasa dışılıktır, kamu malının özel çıkar, haksız kazanç elde edilmesi için kullanmasıdır, yasal olan bir hakkın kullanılmasının engellenmesidir. Halkın mağdur edilmesidir. Değişik zamanlarda, değişik bireyler tarafından dilekçelerle ilgili makamlara durumun bildirilmesine, şikâyetlerde bulunulmasına rağmen, sorunun çözümü yönünde kayda değer hiçbir gelişme görülmemiştir. Hala işletmeciler tarafından "Plajlara giriş ücreti" adı altında yurttaşlardan ücret alımları sürdürülmektedir. Bu durum şikâyetlerin artmasına ve tepkilerin yükselmesine yol açmıştır. Doğal olarak da, tepkilerle birlikte, yasal hakların kullanılmasının engellenmesine karşı duyarlılığı da arttırmıştır. Yıllar öncesinden beri ve 2019 yaz itibarıyla birçok yurttaş tepkilerini şikâyet dilekçeleriyle ilgili kurumlara ileterek duyarlılıklarını ortaya koymuşlardır. Bizler de, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri bireyler olarak, bu duyarlılığı göstererek, ilgili kurum yetkilileriyle görüşerek, sorunun çözümüne katkı sunacağı düşüncesiyle bir insiyatif oluşturduk. "Sahiller Halkındır İnsiyatifi" adıyla Valilik, Belediye Başkanlığı, Çevre ve Şehircilik Sinop İl müdürlüğü ve Sinop İl Özel İdaresi Müdürlüğü ile görüşerek, taleplerimizi ilettik. “ dedi.

TALEPLERİMİZİN YERİNE GETİRİLMESİNİ İSTİYORUZ
Konuyla ilgili yetkililere taleplerini ilettiklerini kaydeden yapan Sahiller Halkındır İnsiyatifi Sözcüsü Mine Batur, vatandaşın yasal hakkına gasp eden bu uygulamanın kalkması için taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini savundu. Batur; “Taleplerimiz şunlardı; Kıyılar ve deniz kenarında bulunan kumsallar, hazine adına kayıtlı olup, bu tip alanların kullanılmasında yurttaşlardan her hangi bir ücret alınmasın. Kıyı ve sahiller, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık tutulsun. 
Kumsallarda, yurttaşların işletmeciden talep ettiği şezlong, şemsiye, duş gibi hizmet dışında işletmeciler, hiçbir ad altında yurttaşlardan ücret almasınlar. İşletmeciler, erken saatlerden itibaren kumsalları şezlonglarla kapatmasın, işgal etmesin. Vatandaşların kumsallara rahatlıkla ulaşımları sağlansın, tel örgü, çit, duvar gibi engeller kaldırılsın. Bu taleplerimizin yerine getirilmesi için, görüştüğümüz kurum yetkililerine, İnisiyatif olarak katkı sunmaya çalışacağımızı, yurttaşların sahillere engelsiz ve ücret alınmadan ulaşmalarının sağlanması için kendilerinden de katkı sunmalarını beklediğimizi belirttik.  Bunun bir yasal hak olduğunu, sadece hak olanın kullanılmasının sağlanmasını istedik. Belediye Başkanlığı, kendileriyle ilgili olanlarla ilgileneceklerini, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü gereğinin yapılacağını, Özel İdaresi Müdürlüğü, sorunu il Genel Meclisi'ne taşıyacaklarını ifade ettiler. Bekleyip göreceğiz. Dileğimiz yaz bitmeden sonuçlarını görmüş olmaktır. Açıkçası bizler Mülki İdare Amiri olarak Sayın Validen sorunun çözümünü kolaylaştırıcı yaklaşımlar içinde olacaklarını bekliyorduk. Bizler sorunun çözümünü kendilerinden beklediklerimizi, Mülki İdare Amiri olarak sorunun çözümünde etkili ve yetkili olduklarını ifade ettikçe, bizlere "Milli Emlak'a yani Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gidin orası size gerekli açıklamayı yapacaktır", diyerek beklentilerimizi boşa çıkartmış oldular. İnisiyatiften Altı kişi ile gidilmişti görüşmeye. Her birimiz, yetkili olduklarını, bütün kurumların kendilerine bağlı olduğunu, kendilerinin istemeleri halinde halkın yasal haklarının kullanılmasındaki engellerin kaldırılmasını sağlayabileceklerini, plajlara giriş ücretini kaldırabileceklerini ifade ettik. Bizler sorunun çözümünde kendilerinin yetkili ve sorumlu olduklarında ısrar ettikçe, kendileri de ısrarla bizleri Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne yönlendirdiler.
Kumsallar işgal edilemez, işgallere derhal son verilmelidir. Bizler, kimselere ait olan bir şeyi istemiyoruz. Kimselerin Ekmeğiyle-aşıyla, işiyle-gücüyle de uğraşmıyoruz. Bizler, Bize ait olanı istiyoruz. Yürürlükte olan yasaların uygulanmasını istiyoruz. Bunu ayrımsız, hepimiz için istiyoruz” diye konuştu. 
 

Editör: Vitrin Haber