Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin 5. büyük hidroelektrik santrali ve 9. büyük barajı olan Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) ile il genelinde ki toplamda 3 yatırım açılışını yaptı. Erdoğan, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan 112 tesisin açılışını gerçekleştirdi. 

Türkiye Voleybol Federasyonu'nun salonunda gerçekleştirilen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasına başlamadan önce salondakiler tarafından alkışlarla karşılandı.

112 eserin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Başbakan Erdoğan, 10.10.2010 tarihinde 110 eserin yapımını tamamladıklarını belirtti. Boyabat Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin 1.2 milyar dolara mal olduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, görüntülü konferans yöntemiyle canlı olarak Boyabat Barajı'nda ki tören alanına bağlandı. Canlı bağlantıda ilk olarak AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy'a seslenen Erdoğan; "Evet Mehmet bey duyuyor musunuz bizleri?" sözleriyle başlayan konuşmasında; "Burada da özel sektör finansmanıyla, su kullanım anlaşmasıyla bu tesisi yapmış olduk. 528 megavat kurulu güce sahip ve 1,2 milyar dolar bu tesisin maliyeti var. Evet milletvekilimiz Mehmet Ersoy bey, Engin bey oradalar. Valimiz oradalar. Kendilerine, Sinop'umuza, ülkemize ve milletimize hayırlı olsun diyorum. Butonlar önünüzde. Buyurun butonlara hep birlikte basıyorsunuz. Bizde Ankara'dan gönlümüzü size vererek barajımızı açıyoruz. Ya Allah Bismillah" diyerek Boyabat Barajı ile Sinop İçme Suyu Arıtma Tesisi ve Boyabat Kurusaray Göleti Sulama Projeleri açılışını gerçekleştirdi.



Boyabat Barajı'nda gerçekleştirilen törene AK Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, Sinop Valisi Dr. Ahmet Cengiz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, DSİ Samsun Bölge Müdürü Mevlüt Pehlivan, AK Parti Sinop İl Başkanı Cengiz Tokmak, Sinop eski Milletvekili Prof. Dr. Abdurrahman Dodurgalı, çeşitli kurum ve kuruluşların yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Kabul ve teslim işlemleri biten ve 3 Aralık 2012 tarihinde elektrik üretimine başlayan Boyabat Durağan Barajı, Boyabat Elk. Ür. ve Tic. AŞ tarafından 49 yıl boyunca işletilecek. EPDK ile yapılan lisans anlaşması çerçevesinde 1.2 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştirilen ve 4 yıl süren baraj inşaatı 67 kilometrekarelik göl sahasına sahip. Baraj 513 MW kurulu gücü ile Türkiye'nin 5. büyük barajı olarak inşaa edildi. 195 metre beton gövde yüksekliği ile Türkiye'nin 3. büyük barajı olan 1500 GWH'lık yıllık üretimi ile Türkiye'nin 10 büyük barajı arasındaki yerini aldı.

Editör: Vitrin Haber