Memur-Sen Sinop İl Başkanı Hasan Tüyüboz, "Bizim batıdan örnek alabilecek hiçbir değerimiz yoktur. Bizim tarihimizdeki kültürümüz bize yeter" dedi. 

Memur-Sen Sinop İl Başkanı Hasan Tüyüboz, 8 Mart Dünya Kadınlar Günüyle ilgili yaptığı açıklamada, tarih boyunca kurulan Türk devletlerinde kadınların toplum hayatında olduğu gibi, siyasi hayatta da önemli roller üstlendiğini hatırlatarak, İslam dininin gelmesiyle de kadının hak ettiği yere geldiğini söyledi. 

Hasan Tüyüboz açılamasında şu ifadelere yer verdi; "Tarih boyunca kurulan Türk devletlerinde kadınlar toplum hayatında olduğu gibi, siyasi hayatta da önemli roller üstlenmiştir. 6 bin yıllık tarihimizde kadının temel nitelikleri 'annelik' ve 'kahramanlık' olarak ortaya çıkar. Hunlar döneminden itibaren kadın – erkek ayrımı yapılmadığı ve kadın, erkeğin tamamlayıcısı olarak kabul edildiğinden kadınsız hiçbir iş yapılmazdı. Bizim töremizde kadının dövülmesi, horlanması veya itilip kakılması mümkün değildir. Anadolu kültüründe 'Ana hakkı ödenmez' , 'Kadın erkeğin eşi, evin güneşidir' gibi sözler çok yaygındır. Şimdide diğer toplumların kadına bakışına bir göz atalım. İngiltere’de XI. asra kadar kocalar karılarını satabilirdi. Hristiyanlar ise; kadına şeytan gözüyle bakmışlardır. Yine İngiltere’de kadın “murdar” bir varlık sayıldığı için İncil’e el süremiyordu. Kadınlar İncil’i okuma hakkına Hanry devrinde (1509-1547) sahip olmuşlardır.

Roma hukukunda kadın, kendi malına hüküm edemezdi, vasiyet yapamazdı. Roma hukuku kadını ergin kabul etmiyordu. Onu noksan akıllı sayıyordu. Roma’da dul kadının evlenmesi suç sayılıyordu. 

İran’da kanları bozmamak için yakın akrabalarla evlilik uygun görülmüştür. Bu sebepten anaları ve kız kardeşleriyle evlenenler ortaya çıkmıştır. ( Özellikle Mazdeizm’in popüler olduğu dönemde.)

İngiliz piskoposu Dour’un 1888 yılında Westminster Kilise ’sinde vaaz verirken söyledikleri;

'Bundan yüz sene öncesine kadar kadın erkeğin sofrasına oturma hakkına sahip olmadığı gibi sorulmadan söze başlaması da caiz değildi. Kocası başının ucuna kocaman bir sopa asardı ve karısı ne zaman emrini tutmazsa onu kullanırdı. Erkek çocuklar ise; analarına ev içinde bir hizmetçi kadından fazla paye vermezlerdi'

Budizm’in kurucusu Buda ise; ilk başlarda kadınları dinine kabul etmemiştir.İslam dininin gelmesiyle kadın hak ettiği yere gelmiştir. Mekke’de cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri gömüldüğü zamanda Peygamber efendimiz kızını omuzlarına alıp Mekke sokaklarında gezerdi. Kadınların bir meta gibi pazarlarda satıldığı dönemlerde Peygamber efendimiz sokakta Hz. Aişe ile koşu yarışı yapardı. Kızı olan babayı cennetle müjdelerdi. Bir kadın anne olduğunda cenneti ayaklarının altına sererdi İslam… Kutsal kitabımız Kur’ an anneye 'öf' demeyi bile yasaklamıştır. Bizim batıdan örnek alabilecek hiçbir değerimiz yoktur. Bizim tarihimizdeki kültürümüz bize yeter. Bizim için her gün kadınlar günüdür. Her gününüz kutlu olsun"
Editör: Vitrin Haber