Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Bilimsel Araştırma, İnceleme ve Eğitim Gemisi Karadeniz Araştırma, “Türkiye’nin Batı Karadeniz Kıyıları Makro Bentik Omurgasız Çeşitliliği ve Ekolojik Kalite Değerlerinin Mevsimsel Değişimi” başlıklı TÜBİTAK projesi kapsamında on dokuz gün süren sonbahar örneklemesini tamamlayarak Rize’ye döndü.

Ulusal ve uluslararası sularda seyir ve araştırma yapabilecek şekilde donatılmış “Karadeniz Araştırma” gemisiyle denizin zemin kısmında yaşayan omurgasız canlıları tespit etmek amacıyla 15 ayrı bölgede 5 ayrı derinlikten örneklemeler yapıldı. Deniz suyunda fiziksel ve kimyasal ölçümler gerçekleştirildi.

Projenin yürütücülüğünü gerçekleştiren Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Mutlu Gözler, araştırmayla ilgili bilgi verdi.

Projeyle sonbahar mevsimi örneklemesi kapsamında Sinop-İğneada arasındaki on beş ayrı bölgede inceleme yaptıklarını belirten Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Mutlu Gözler, boğazdan 500 metre derinliğe kadar özellikle dipten bentik organizmaların örneklerini alıp çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti. Gözler; “Bu çalışma mevsimlik bir çalışma, senede dört sefer dört mevsimde bu çalışma tekrarlanacak. Hem omurgasız canlıların dağılımını çalışacağız hem de sudaki değişimlerini de kaydetmiş olacağız. Böylelikle Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de ilerleyen çalışmaları da karşılaştırma imkânımız olacak. Seçtiğimiz bu alanlar sıcak nokta dediğimiz Karadeniz’e belki etkisi olabilecek noktalar olduğu gibi Karadeniz’in gerçekten doğal halini yansıtan alanlar da mevcut” dedi.

Yapılan araştırmayla özellikle Batı Karadeniz kıyılarının ekolojik durumunun ortaya çıkacağını belirten Gözler, “Kıyılar kirli mi temiz mi, insanların kıyıya etkisi ne kadar onu ortaya koyabileceğiz bu araştırmayla” diye konuştu.
Otomatik pilot, orta ve uzun mesafe haberleşme, radar, GPS, elektronik harita ve elektronik pusula gibi son sistem seyir ve haberleşme cihazlarıyla donatılmış Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi “Karadeniz Araştırma” gemisi herhangi bir ikmal yapmadan on gün boyunca deniz çalışmaları gerçekleştirebiliyor.

 
Editör: Vitrin Haber