Samsun Mübadele Derneği'nin misafiri olarak Samsun'a gelen bölge dernekleri yeni kurulan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu hakkında istişarede bulundular.

Tokat, Samsun, Amasya, Sinop, Giresun, Bafra ve Alaçam Balkan Türkleri Dernekleri ile Belediye başkanları ve siyasi parti temsilcileri istişare toplantısı yaparak başkanlar düzeyinde "gelecekle ilgili yapılabilecekler hakkında" görüş alışverişinde bulundular. Ayrıca gelecek hafta yapılacak olan 10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi'nin programına dair bilgi aldılar. Gerçekleştirilen organizasyon ile ilgili bilgi veren Samsun Mübadele Derneği Başkanı Olcay Yanık, etkinliğini oldukça verimli geçtiğini ifade etti. Olcay; "3-4 Aralık tarihlerinde Samsun'da düzenlenecek olan 10. Uluslararası Balkan Tarihi Kongresi'ne Balkan ülkelerinden bakan düzeyinde siyasiler, diplomat, araştırmacı, gazeteci ve sanatçılar katılacak.
Kongreye katılacak misafirlerimizden 46’sı bildiri sunacak. Ücretsiz olarak herkesin izleyebileceği kongre; tarih, kültür, siyaset ve sanat alanlarına meraklı herkesi doyuracak" dedi.

Kısa bir konuşma yapan Karadeniz Rumeli Dernekleri Federasyonu Geçici Başkanı Recep Ertorun ise böyle bir organizasyonda bulunuyor olmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Ertorun; "Neredeyse 100 sene önce büyük acılarla terk ettiğimiz toprakları özlüyoruz. Atalarımızın geleneklerini Karadeniz'de yaşatmak istiyoruz. Geçmişte yaşanan ayrışmaların bu çatı altında giderileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Karadeniz Bölgesinde bulunan Balkan Türkleri Derneklerinin temsilcileri ile birlikte olmaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneği  Başkanı Kenan Aral da, bu tür etkinliklerin düzenlenmesinin birlik ve beraberliğin pekişmesinde büyük etken olacağına inandığını belirtti. 
 
Editör: Vitrin Haber