Sinop'ta yunusların balık ağlarına zarar vermesinin önüne geçebilmek amacıyla yurt dışından getirilen zil veya çan sesi çıkarma özelliğine sahip pinger cihazı, balıkçıların bu sorundan kurtulmasını sağladı.

Sinop Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Erdem yaptığı açıklamada, son yıllarda yunusların balık ağlarına büyük zarar vermeye başladığını söyledi. 
Yunusların balık ağlarından uzak tutulmalarını sağlamak amacıyla balıkçı kooperatifleriyle ortak bir çalışma yaptıklarını anlatan Erdem, bir yıldır uyguladıkları çalışmanın verimli sonuçları bulunduğunu belirtti.

Erdem, İtalya'dan deneme amaçlı getirdikleri zil veya çan sesi çıkarma özelliğine sahip pinger cihazının yunusları balık ağlarından uzak tutmada başarılı olduğunu bildirerek, şunları kaydetti:"Dünyada yunusların ağdan uzaklaştırılması konusundaki tüm gelişmeleri gözden geçirerek en yüksek performanslı iki tip cihazı belirledim. Bunlardan pinger cihazını yaklaşık bir yıl önce Sinop'a getirdik ve uygulamaya başladık. Aradan geçen zaman içinde cihazların yunusları ağlardan uzak tutmada çok etkili olduğunu tespit ettik. Cihazlar kullanılmaya başlandığından beri artık yunuslar ağlara eskisi kadar zarar vermiyor. Cihaza sahip balıkçılarımızın tamamı yunuslardan kurtulmuş durumda." 

"Cihaz yurt dışında ucuz ama buraya gelene kadar fiyatı üçe katlanıyor"
Kastamonu-Sinop Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Ali Bayrak ise zor şartlarda temin ettikleri ağlara yunusların büyük zarar verdiğine işaret etti. 
Söz konusu durumun kendilerini çözüm üretmeye mecbur kıldığını dile getiren Bayrak, "Biz de bunu önleyebilmek için İtalya’dan cihaz getirdik ve denemeler yaptık. Bu cihazla sorunun önüne geçtik. Cihaz yurt dışında ucuz ama buraya gelene kadar fiyatı üçe katlandığı için her balıkçımız alamıyor. Devletimizin bu konuda bize yardımcı olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

AA

Editör: Vitrin Haber