Ormanların geleceğinin güvence altına alınması ve arıcılığın geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen "Bal Ormanı Eylem Planı" kapsamında şimdiye kadar 64 ilde 233 bal ormanı kuruldu. Planın ilk iki yılında "bal ormanı" oluşturulan iller arasında yer alan Sinop’ta 1 adet bal ormanı bulunuyor.
 
Orman Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, 2013-2017 dönemini kapsayan planla ormanların korunması, sahalardaki olumsuz baskıların azaltılması ve arıcılıkla uğraşanların gelir düzeyinin arttırılması hedefleniyor.
Uygulama kapsamında, haziran sonu itibarıyla 64 ilde 30 bin 843 hektarlık alanda 233 bal ormanı kurularak, bölgelerin iklim özelliklerine uygun ve bal verimine katkı sağlayacak ağaçlar toprakla buluşturuldu.
Projeyle kurulması öngörülen 270 bal ormanı, arıcılıkla uğraşan orman köylülerinin gelir düzeyinin artırılarak, göçün ve ormanlık alanlardaki olumsuz baskıların azaltılmasına, erozyonun önlenmesine, arıların yapacağı tozlaşma sayesinde biyolojik çeşitliliğin korunmasına ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Bu sayede ağaçlandırma, Erozyon kontrolü, mera ıslahı, üretim-bakım gibi yapılacak proje ve çalışmalarda arıcılığa uygun Bitki örtüsünün korunması, geliştirilmesi, gezginci arıcılar için gerekli düzenlemelerin yapılmasına da destek verilecek.
Planın ilk iki yılında "bal ormanı" oluşturulan iller ve sayıları şöyle:
"Adana 7, Osmaniye 3, Amasya 1, Çorum 2, Samsun 3, Tokat 3, Ankara 3, Çankırı 1, Kırşehir 1, Antalya 9, Artvin 3, Balıkesir 5, Çanakkale 3, Bolu 4, Düzce 4, Bursa 7, Yalova 2, Bilecik 2, Denizli 5, Uşak 3, Elazığ 1, Malatya 2, Bitlis 1, Eskişehir 5, Afyon 9, Erzurum 4, Erzincan 15, Ardahan 2, Isparta 6, Burdur 3, Giresun 6, Ordu 4, Sivas 3, İstanbul 1, Tekirdağ 1, Edirne 1, Kırklareli 1, İzmir 3, Manisa 3, Kahramanmaraş 3, Gaziantep 3, Kastamonu 3, Sinop 1, Kayseri 5, Nevşehir 3, Sivas 2, Niğde 2, Konya 6, Karaman 2, Kütahya 7, Mersin 26, Muğla 2, Aydın 1, Sakarya 7, Kocaeli 2, Adıyaman 1, Şırnak 1, Siirt 1, Trabzon 2, Rize 4, Gümüşhane 1, Zonguldak 2, Bartın 3, Karabük 1."
- "Arıcılığın geliştirilmesi için çok önemli fırsatlar sunuluyor"
Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz yaptığı açıklamada, çok yönlü bir uygulama olan "Bal Ormanı Eylem Planı"nın arıcılığa büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Projeyle yeni orman alanlarının oluşturulmasıyla kalınmayıp mevcut sahaların da rehabilite edildiğini dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu:
"İç Anadolu, Karadeniz ve Marmara bölgelerine akasya, ıhlamur, kestane gibi bal veren birçok yeni tür dikiliyor, mevcut üretim alanları düzenleniyor. Özellikle gezginci arıcılarımız için konaklama imkanları sunularak sektörün geleceği için önemli adımlar atılarak arıcılığın geliştirilmesi için çok önemli fırsatlar sunuluyor. Bilindiği gibi arılar, doğadaki tozlaşmayı sağlıyor, dolayısıyla çok önemli bir dengeyi oluşturuyor."
Yılmaz, Türkiye'nin dünyanın ikinci büyük bal üreticisi unvanına sahip olduğu için bu tür desteklerin önem taşıdığını vurguladı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığının arıcılara yönelik önemli katkılarından arıcıların oldukça memnun olduğunu belirten Yılmaz, desteklerin devamını beklediklerini kaydetti.

 
Editör: Vitrin Haber