Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Sunumunda Sinop, Kastamonu ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz ile Doğu Akdeniz Bölgelerinde 96 Milyon Avroluk yeni bir kalkınma projesi uygulayacaklarını ifade eden Bakan Fakıbaba, 45 bin hane halkını doğrudan ilgilendiren projenin 2018'de başlayacağını söyledi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Bakanlığın 2018 bütçesinin yüzde 67'si olan 14 milyar 514 milyon lirasının tarımsal destekleme olarak çiftçilere ayrıldığını belirterek "Birçok tarımsal ürünün anavatanı olan ülkemizde, tarım sektörünü geliştirmek ve vatandaşlarımızın gıda güvenliğini garanti altına almak için önemli çalışmalar yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz." dedi.

YENİ PROJELERİMİZİ HAYATA GEÇİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ
2017 sonu ve 2018 yılında, çiftçinin alın teriyle ürettiği ürünlerin katma değerini yükseltecek yeni projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerinin altını çizen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, bu kapsamda Türkiye’nin birçok ili için yeni projeler hazırlandığını söyledi. Fakıbaba; “Bunlardan bazılarını sizlerle paylaşacağım; Bakanlık olarak yürüttüğümüz işlerin planlanması ve üreticilere sunduğumuz hizmetlerde etkinliğin artırılması için "Kalite Yönetim Sistemine" geçiyoruz.
Uluslararası standartlarda hizmet üreten bir Bakanlık olmayı amaçlıyoruz.

Yerli sebze tohumculuğunun geliştirilmesi çalışmalarına hız vereceğiz. Sebzecilik sektörünün tohum ihtiyacını büyük ölçüde yurtiçi üretimden karşılayacağız. Öncelikli olarak domates, biber, patlıcan, hıyar ve kavunda çalışmalar başlattık.
Lif bitkisi üreticilerinin kârlılığını arttırmak ve pamuk üretimini tekstil sanayisinin beklentisini karşılayacak kaliteye çıkarmak için çalışacağız.
Bağcılık sektöründe ülkemizin rekabet gücünün artırılması amacıyla kapasiteyi geliştireceğiz.
Hayvan hastalıklarının ve buzağı ölümlerinin önlenmesi amacıyla ürettiğimiz yeni projeleri uygulamaya sokacağız.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde, çevre dostu üretim teknikleri ve sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde yeni yetiştiricilik alanları belirleyeceğiz.
Adana, Mersin ve Osmaniye illerini kapsayan Doğu Akdeniz ile Kastamonu, Sinop ve Bartın illerini kapsayan Batı Karadeniz Bölgelerinde yeni bir kalkınma projesi uygulayacağız. Proje 45 bin hane halkını doğrudan ilgilendiriyor. Bütçesi ise 96 milyon avro. Yatırımlar 2018'de başlayacak.
Tarımda ikili ve uluslararası ilişkilerimizi geliştirmek ve dış pazarları artırmak için yoğun çaba sarf edecek, çiftçimizin ürettiğini tüm dünyaya satmanın yollarını arayacağız.
Yeni Tarıma Dayalı İhtisas Besi ve Sera Organize Sanayi Bölgeleri kurulması için çalışmalarımıza hız vereceğiz.
Hayvancılığı kalkındırmanın aile işletmelerinden geçtiğini bilerek, küçük aile işletmelerine var gücümüzle destek vereceğiz.
Tarımsal potansiyelimizi daha iyi değerlendirebilmek için üretici ve tüketicilerle daha fazla iş birliği yapacağız” dedi. 

TARIMSAL AR-GE DESTEKLERİNİ 10 KAT ARTIRDIK
Tarımda değişim ve dönüşümün, çağı yakalamanın önemli bir unsuru olan Ar-Ge için ciddi çalışmalar yürüttüklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ar-Ge faaliyetlerine verilen önem çerçevesinde son 10 yılda Araştırma Enstitülerinin alt yapıları yenilenerek son teknolojiyle donatıldığını söyledi.

Fakıbaba; “Bakanlığımız Araştırma Enstitülerinde pek çok yeni çeşit ve teknoloji geliştirilerek sektörün hizmetine sunuldu; bugüne kadar toplam 696 adet yeni bitkisel ürün çeşidi geliştirildi, yurtdışına bağımlı olduğumuz patates tohumunda ilk kez 8 yeni çeşit geliştirildi, yine yurtdışına bağımlı olduğumuz yumurtacı ve etçi tavuk üretiminde 4 adet damızlık hat geliştirildi.
İnsan gıdası olarak diyet amaçlı kavuzsuz arpa ve demir içeriği yüksek siyah çeltik çeşitleri geliştirildi.
Yeni doğan buzağı, kuzu ve oğlaklar için kombine antiserum geliştirildi,
Su ürünleri yetiştiricilik sektörüne 10 yeni tür kazandırıldı.
Özel sektör ve üniversitelerin tarımsal Ar-Ge projelerine sağladığımız destek, proje başına 10 kat artırılarak 3 milyon liraya çıkarıldı.
Bugün tarımda kullanılan çeşit ve teknolojilerinin yüzde 70'i Bakanlığımız araştırma enstitülerinde geliştirildi” diye konuştu.

 
Editör: Vitrin Haber