10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve belediye başkan yardımcıları Mavi Ay Restaurantta düzenlenen kahvaltı programı ile gazetecilerin gününü kutladı.


Programa Belediye Başkanı Barış Ayhan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Bülent Oktay, Nurettin Karaduman, Hüseyin Minoğlu, Aydın Hakan Sönmez, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada, Vitrinhaber kurucusu gazeteci Serhat Özşahin ve Sinop Merkezde görev yapan gazeteciler katıldı.

Düzenlenen kahvaltı programı ardından Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan,  hem Sinop’ta basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak, hem biraz gazeteciliği konuşmak, hem de Sinop’u konuşmak üzere bugün bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu vesile ile bütün basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” dedi. 

SİNOPLU GAZETECİLER TÜRKİYE ÖRNEK OLACAK BİR ÇAĞRI YAPTI
Türkiye’de gazetecilerin çok ciddi sorunlarla boğuştuğuna vurgu yapan Başkan Ayhan; “Özellikle yerel gazeteler, yerel basın çok ciddi sorunlarla uğraşıyor. Bununla ilgili Sinoplu gazetecilerin yakın zamanda tüm Türkiye’ye örnek olabilecek çağrısı, daveti vardı, ulusal basına kadar yansıyan, yerel basının sıkıntıları ile ilgili. Fakat aynı sıkıntılar halen devam ediyor. Maalesef basın karnemiz kırıklarla dolu. Türkiye’de, 10 bin gazeteci işsiz, 91 gazeteci cezaevinde. Türkiye 180 ülke arasında basın özgürlüğünde 157’inci sırada. Bazı Afrika, Güney Asya ve Güney Amerika ülkeleri bile maalesef basın özgürlüğünde bizden ön sıralarda. Bu karnenin düzelmesi için biz buradan ne yapabiliriz? Tabi ki bu çok zor bir soru. Herkes kendi evinin önünü süpürürse her taraf pırıl pırıl olur mantığıyla hareket edilirse siz yerel gazeteler, basın mensupları zaten bunu yapıyorsunuz. Bunu yakın geçmişte gördük. Bu konuda bizim üzerimize ne düşüyorsa hep beraber paylaşmaya hazırız” diye konuştu. 

UMARIM GELECEKTE DAHA İYİMSER BİR TABLO İLE KARŞILAŞIRIZ
10 Ocak 1961 yılında 212 sayılı kanun ile Çalışan Gazeteciler Günü olarak ilan edildiğini söylene Ayhan sözlerini şöyle sürdürdü;  “Gazetecilere bir takım haklar verilerek o günden bugüne kadar kutlanıyor. İl Başkanlığı yaptığım dönemden bu yana her 10 Ocak’ta yaptığımız açıklamalarda maalesef her geçen yılki rakamlar daha çok ve karanlık, kötümser rakamlardı. Bunu endişesini hep birlikte yaşıyoruz maalesef. Ama umuyorum ki yakın gelecekte, bundan bir yıl sona yine bir araya geldiğimizde umuyorum ki daha iyimser bir tablo ile karşı karşıya kalırız. Hepinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Örgütlü toplum her zaman başarılı olur. Ne kadar örgütlü isek, toplum devlet karşısında hem kendisini güçlü hisseder ezdirmez”.

Daha sonra Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada ve Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel bir konuşma gerçekleştirdi.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü buruk bir şekilde kutladıklarını belirten Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hikmet Kurada; “ Türkiye’de, 10 binden fazla çalışmayan gazeteciler var. Çalışan gazeteciler değil, çalışamayan gazeteciler desek daha doğru olur. Üzücü ama maalesef gerçek bu. 1961 yılından 212 sayılı kanunun 10 Ocak’ta yürürlüğe girmesi ile çalışan gazetecilere sosyal ekonomik yönlerden haklar verilmişti. 1971 yılına kadar 10 yıl Çalışan Gazeteciler Bayramı olarak kutlanıldı, ama 1971 askeri ihtilalinden sonra bu haklar kısıtlanınca Çalışan Gazeteciler Günü olarak tekrar 10 Ocak’ta anılmaya başlandı. Başkanımın temennilerine bende katılıyorum. İnşallah basınımızın içinde bulunduğu bu zor durumlar önümüzdeki günlerde, yıllarda kurtulur, daha güzel daha refah düzeyi yüksek, ekonomi yönünden sorunu olmayan basın hayatı diliyorum hepimize ve 10 Ocak günümüzü buruk bir şekilde tekrar kutluyorum” dedi.

Daha sonra söz alan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel’de Sinop Merkez ve ilçelerdeki gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.
Demirel; “Bugün yıllardan beri kullanır. Belediye başkanımız kim olursa olsun böyle bir etkinlik ortaya konulurdu. Ancak ben bugün bir farklılık gördüm. Benim söylemek istediğim birçok ifadeyi bir belediye başkanının ağzından duymak, basın özgürlüğü bakımından, çekilen sıkıntılar bakımından, bu kahvaltı organizasyonuna gelirken kendinde böyle bir zorunluluk hissetmesi ve bunları araştırarak buraya gelen bir belediye başkanı ile birlikte olmaktan gerçekten şuanda mutluyum. Bunu ilk defa yaşıyorum. Tahmin ediyorum sizlerde bu ifadeleri ilk defa duyuyorsunuz” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından gazeteciler ile bir süre sohbet eden Belediye Başkanı Barış Ayhan gazetecilere günün anısına üzerinde Atatürk işlemesi olan defter ve kalem hediye etti. 
 

Editör: Vitrin Haber