Ayancık ilçesinde keten 1960 ile 1990’lı yıllara kadar önemli miktarlarda üretilirken, 1990’lı yıllardan sonra üretim önemli ölçüde düştü. 2000‘li yılların başına gelindiğinde ise üretim tamamen bitti. 

KAYMAKAMLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI
Üretimin azalmasının sebebi sentetik liflerin, doğal liflere göre üretiminin artması ve daha ucuz olmasıydı; fakat son zamanlarda tekstil endüstrisinden doğal liflere özellikle keten lifine ilgi yeniden arttı. Ayancık ilçesi liflik keten yetiştiriciliğine, geçmişteki verilere bakıldığında oldukça uygun bir bölge. Bu sebeple Ayancık Kaymakamlığı tekstil endüstrisinin ihtiyacı olan kaliteli keten lifi talebine karşılık vererek, Ayancık çiftçisinin gelir düzeyini arttırmak için bir dizi çalışma başlattı. 

AYANCIK’A KETEN LİFİ FABRİKASI KURARAK ÇİFTÇİLERİN GELİR DÜZEYİ YÜKSELTİLECEK
Ayancık Kaymakamlığının nihai hedefi arasında Ayancık’ ta keten tarımı yapılan alanları arttırarak çiftçilerin gelir düzeyini yükseltmek ve keten lifini işleyen fabrikanın Ayancık’ ta kurulmasını sağlayarak istihdama katkıda bulunmak. Bu bağlamda Ayancık Kaymakamlığı 2017 yılı Mart ayından itibaren çeşitli çalışmalar gerçekleştirdi.

AYANCIK KETEN BEZİ TESCİLLETTİRİLDİ
Ayancık Kaymakamlığı,  Türk Patent Enstitüsüne  07/12/2017 tarih ve 263 tescil numarası ile Ayancık Keten bezi Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret kapsamına alınarak Ayancık Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğüne tescili gerçekleştirildi.
Ayancık Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezi: Ayancık Kaymakamlığı tarafından Ayancık Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tahsisi gerçekleştirilen Aşağıköy İlkokulu bahçesinin 500 m2’lik kısmında yurtiçi ve yurtdışından getirtilen 9 farklı çeşit liflik keten tohumunun deneme amaçlı ekimi gerçekleştirildi. 2017 Ağustos ayında tohum ve sap hasadı gerçekleştirildi. Hasat sonunda yaklaşık 80 kg tohum elde edildi. 2018 Eylül ayında 5 kg tohum ile tekrar 500 m2’lik alan ekildi.

Söküçayırı Köyü: Aşağıköy Tarım Uygulama ve Eğitim Merkezinden elde edilen tohumların 75 kg‘ı yaklaşık 10 Da (Dönüm) alana 2017 yılı eylül ayında ekildi. Hasadı 2018 yılı Haziran ayında yapılacak olup, tohum verimin yaklaşık olarak 500 kg olması beklenmekte. Elde edilecek bu tohumlarla yeni üretim sezonunda Ayancık’ın farklı köylerine ekimler gerçekleştirilecek.
Kozcuğaz Köyü:  2018 yılı nisan ayında 2 Da (Dönüm) alana 7 kg’ lık tohum ile ekim gerçekleştirildi.

Armutluyazı Köyü: Ayancık Kaymakamlığının girişimleri ile  geçmişte keten ekimi yapılan farklı köylerin muhtarları ve çiftçileri ile görüşülerek ellerinde hala var olan yerli keten tohumlarına ulaşıldı. Armutluyazı köyüne 7 Da (Dönüm) alana 30 kg tohum ekimi, çiftçilerden temin edilen yerli keten tohumlarının Ekimi 2018 yılı Mayıs ayının ilk haftası tamamlandı.
 
Gürsökü Köyü: Yine Ayancık Kaymakamlığının çabaları ile köylerden temin edilen yerli keten tohumları ile  12 Da (Dönüm) alana 73 kg tohum ekimi yapıldı.
Son 1 yıl içerisinde, keten tarımının bitip, lif yapımının unutulmaya başlandığını belirten Ayancık Kaymakamı Çağlayan Kaya, Kaymakamlığın yoğun çaba ve emekleri ile 31 bin 500 m2 alanda keten yetiştiriciliği yapılmaya başlandığını söyledi.

Aynı zamanda patenti alınmış olan Ayancık Keten bezininin hammaddesi Ayancık’ ta yetişmiş keten lifi olduğuna vurgu yapan Kaya; “Ayancık ketenini ülkemiz ve dünya çapında tanıtmak amacıyla yetiştiriciliği yeniden başlatıldı. Yaklaşık bir yıldır sürdürülen çalışmalar sonuç vermeye başlamış olup; çeşitli girişimci ve tekstilciler ilçemizi ziyaret etmeye başladı ve birçok moda firmalarıyla görüşmeler devam etmekte. Nitekim 18 Mayıs 2018 tarihinde Ayancık’ta fabrika kurma düşüncesi ile ön çalışma ve çeşitli görüşmeler yapmak üzere bir grup işadamı ilçemize geldi. Bu işadamları Almanya Seat Otomobilleri Türkiye Direktörü işadamı Necdet Bayram, Direktör Yardımcısı İlker İlter ve MBT Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İshak Eyüboğlu. İşadamlarının ziyaretleri ile keten tarlaları ve fabrika kurulacak yerin belirlenmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.

AMACIMIZ AYANCIK KETENİNİ TÜRKİYE’YE VE TÜM DÜNYA’YA TANITMAK
Kaya; Ayancık Kaymakamlığı olarak keten ile ilgili başlatılan çalışmalar, nihai sonuca ulaşmak amacıyla kararlılıkla devam edecek. Amacımız  ilçemiz istihdamına katkıda bulunmak, çiftçilerin gelir seviyesini arttırmak ve dolayısıyla ilçe ekonomisine katkı sağlamak. Bu vesile ile Ayancık ketenini Türkiye’ye ve tüm dünyaya tanıtmak, Ayancık ketenini ilçemiz merkezi olmak üzere keten işleme fabrikasının kurulumu sağlanması ve  ilk etapta 200 kişinin istihdam edilmesini planlıyoruz” dedi.
Editör: Vitrin Haber