İlk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı'nda yapıldı. Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı, Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen ve Türk bayraklarıyla donatılan tekne karşıladı. 93 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek, öğrencilere teşekkür etti.  

Vali Erol Karaömeroğlu, Sinop Belediye Başkanı Barış Ayhan ve beraberindeki heyet daha sonra kortej eşliğinde Atatürk'ün kente geldiğinde yürüdüğü yoldan geçerek Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Protokol üyeleri, yürüyüş boyunca vatandaşları selamladı. Vatandaşlarda yürüyüşe katılanlara alkışlarıyla eşlik etti. 

Tören Valilik önündeki Atatürk anıtına Sinop Valiliği,  Sinop Belediye Başkanlığı ve Atatürkçü Düşünce Derneği Sinop Şubesi ve Sinop Mübadele ve Balkan Halkları Kültür Araştırmaları ve Dayanışma Derneğinin çelenk sunması ardından, Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm aziz şehitlerimizin huzurunda saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Programda daha sonra Vali Erol Karaömeroğlu, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği ve günümüzde Adliye Sarayı olarak kullanılan binada bulunan şeref defterini imzaladı. 


Vali Erol Karaömeroğlu, şeref defterine şunları yazdı; “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bugün ilimize teşriflerinizin 93. Yıl dönümünü her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir sevinç ve coşku ile kutluyoruz. 

Çağdaşlaşma yönündeki en önemli adımlardan olan Harf İnkılabının ilk dersini Sinop’ta vermiş olmanız bizlere ayrı bir gurur ve onur vermekle beraber, yakmış olduğunuz aydınlık meşalesini yeni nesillere taşımanın en önemli görevlerimizden olduğu bilinci ile yılmadan, yorulmadan çalışmaya devam edeceğimizden hiç şüpheniz olmasın.
Bu anlamlı günde ülkemize, insanımıza ve ilimize kazandırdığın aydınlık günler ve açtığın büyük ufuklar için Sinop halkı adına minnet ve şükranlarımı arz ediyor, zatıalinizi ve silah arkadaşlarınızı rahmetle yad ediyorum. Ruhunuz şad olsun”.   
15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki Mehmet Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde halka göstermişti. 
Daha sonra program Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu bahçesindeki Atatürk Anıtı önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması, 15 Eylül 1928’de Atatürk’ün Sinop’a gelişini konu alan ve Sinop Gazetesi’nde yayımlanan makalenin Mehmet Akif Ersoy Orta Okulu Türkçe Öğretmeni Şerife Çiğdem Çil tarafından okunması, günün anlam ve önemiyle ilgili şiirlerin okunması, Atatürk’ün Hamalla Konuşmasının Canlandırılması ardından Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ile sona erdi.

Editör: Vitrin Haber