15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 84. yıldönümü, düzenlenen törenlerle kutlandı.

Etkinlikler kapsamında ilk tören Atatürk'ün Sinop'a ayak bastığı Limaniçi mevkisi İskele Meydanı'nda yapıldı. Meydanda toplanan vatandaşlar ve devlet erkanı Atatürk'ün Sinop'a gelişini simgeleyen balıkçı teknesini karşıladı. 

84 yıl önce Atatürk'ün kente gelişinde çekilen fotoğrafı ve Türk bayrağını taşıyan öğrenciler tekneden inerek protokolü selamladı. Vali Dr. Ahmet Cengiz, öğrencilerin verdiği Türk bayrağını öperek öğrencilere teşekkür etti.
Atatürk'ün 15 Eylül 1928 tarihinde yürüdüğü caddeden geçen devlet erkanı ve vatandaşlar, valilik önüne kadar yürüdü. Burada bulunan Atatürk anıtı önüne çelenk sunma töreninin gerçekleştirilmesinin ardından Vali Dr. Ahmet Cengiz, Atatürk'ün Sinop'a geldiğinde istirahat ettiği Adliye Sarayı'nda bulunan şeref defterini imzaladı. Atatürk'ün Sinop'a gelişinin Türk kültür ve eğitim tarihi açısından önemli bir başlangıcı temsil ettiğini belirten Vali Cengiz, 84 yıldır aynı coşkunun sürdüğünü söyledi. Vali Cengiz, "Sinop Türk kültür ve eğitim tarihine çok ciddi bir mekan oluşturmuştur. Bu anlamda bizim coşkumuz, sevincimiz kat ve kat artmaktadır. Tekrar huzurunuzda büyük Atatürk'ü minnetle anıyorum. Sinop insanının daha güzel günlere ve Atatürk'ün gösterdiği çağdaş yaşam koşullarına ulaşmasında hepimizin üzerine büyük görevler düştüğünü buradan bir kez daha hatırlatmak istiyorum" dedi. 

Etkinlik kapsamında Atatürk'ün harf devrimini başlattığı ve vatandaşlara ilk dersi verdiği M. Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde anma programı düzenlendi. 

AK Parti Milletvekili Mehmet Ersoy ve CHP Milletvekili Engin Altay’ın il dışında olmaları nedeniyle telgraf gönderdikleri etkinliklere Vali Dr. Ahmet Cengiz, Vali Yardımcısı Hıdır Kahveci, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Emin Akkurt, Siyasi partilerin temsilcileri ile rütbeli askerler, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. 15 Eylül 1928 tarihinde harf inkılabını Sinop'tan başlatan Mustafa Kemal Atatürk, bizzat kendisi yeni alfabeyi kara tahtaya yazarak şimdiki M. Akif Ersoy İlköğretim Okulu bahçesinde halka göstermişti.

Editör: Vitrin Haber