Kongrede Yunanistan Dostluk ve Eşitlik Partisi Onursal Başkanı, Işık Sadık Ahmet; “Eğitim durumlarımız çok kötü, çocuklarımız ve öğrenim görecek vatandaşlarımız yeterli eğitimleri alamıyor. Çünkü Yunanistan devleti, azınlık olarak bizlere yabancı uyruklu öğrenci statüsü ve kontenjanı uygulamaktadır" dedi.

Yunanistan'ın, azınlık olan Türkleri, devlet dairelerinde çalıştırmadığını belirten Ahmet, "Türk, Yunanistan'da Lozan Anlaşması'ndan doğan haklarını yıllardır elde edememektedir. Azınlık olarak 1970'li yıllarda 150 bin kişi bırakıldığını ve nüfusun her yıl azalmakta olduğunu ifade etti.

Samsun Şehit Ömer Halis Demir Çok Amaçlı Salonu düzenlenen kongreye yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı, tarihçi, akademisyen ve davetli katıldı.  Kongrede 'Göçün Acısında Birleşen Gönüller' fotoğraf sergisi de açıldı.

15 ülkeden 50 akademisyenin bildiri sunduğu ve iki gün süren tarih kongresine, tarihe, kültüre, sanata ilgi duyan çok sayıda akademisyen, bilim adamı, tarihçinin, yanı sıra Samsun Valisi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, 19 Mayıs Üniversitesi Rektörü, İlkadım, Atakum, ve Alaçam Belediye Başkanları, Kocaeli Milletvekili ve Milli Futbolcu Saffet Sancaklı, Samsun Milletvekili Orhan  Kırcalı, Siyasi Parti Temsilcileri Dernek Başkanları, Yöneticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 
Editör: Vitrin Haber