Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dranas Uygulama Oteli Konferans Salonu'nda bakanlık temsilcileri ve 10 farklı kentin bilim sanayi ve teknoloji il müdürlerinin katılımıyla yapılan ve iki gün sürecek toplantının açılışına Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Vedat Demir de katıldı.

Demir, yaptığı konuşmada, bakanlığın ilgili kurumlarının Anadolu'daki üretici ve yatırımcılara yol gösterici olduğunu söyledi. 
Sinop özelinde yıllık ortalama 10 milyon liralık ithalat ile 20 milyon liralık ihracat gerçekleştirildiği bilgisinin kendisine verildiğini bildiren Demir, söz konusu rakamların memnuniyet verici olduğunu kaydetti.

Anadolu'daki sanayici ve üreticilerin sürekli bakanlığın ilgili kurumlarıyla iletişim halinde olması gerektiğine işaret eden Demir, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği'nde 26 ülkenin yaptığı bağışla Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tek başına yaptığı bağış, birbirine denk. Onun için benim ülkemin ekonomik durumunun iyi, sanayici ve üreticimizin güçlü olması gerekiyor. Görüyoruz, Arap ülkelerinde petrol zenginleri var ama güçlü devlet değiller. Çünkü sadece piyasaya bir şey satıyorlar. Dolayısıyla piyasayı yönlendiremiyorsunuz. Yönlendiremeyince kazandığınız parayla insanlara işsizlik maaşı veriyorsunuz. Bu da sizi güçlü bir devlet kılmıyor. Güçlü devlet olabilmek için güçlü sanayici ve üreticinizin olması lazım."
Demir, girişimci yetiştirmenin çok zor olduğuna dikkati çekerek "Çünkü 'maaşımız garanti olsun' diye düşünen bir kültürden geliyoruz. Ticarete, yatırımcıya ciddi bir ihtiyacımız var. Bununla alakalı TSE olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret gösteriyoruz." ifadesini kullandı. 

Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörler Daire Başkanı Serkan Çelik ise katılımcılara sanayi devrim paketinin içeriği hakkında sunum yaptı. 
Programda daha sonra söz alan Sinop Valisi Dr. Yasemin Özata Çetinkaya, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca  düzenlenen toplantıya katılanları, Karadeniz’in eşsiz güzelliklerin yer aldığı Sinop’ta ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. Çetinkaya; “7 bin yıllık tarihi birikimi ile bugün geldiği noktada Sinop; 5 bin 800 km2 yüzölçümü ile coğrafi büyüklük olarak Türkiye’nin 59 milyon 204 bin 526 kişi nüfusu ile nüfus bakımından Türkiye’nin 72. İli durumundadır.  Sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında Türkiye’nin 51. İli, kişi başına düşen GSYİH bakımından da 47. sırada yer alan Sinop. İl ekonomisi içerisinde sektörlerin payı anlamında kendine özgü ve çok farklı bir dağılım ortaya koymaktadır. %73 tarım %21 hizmet %8’lik sanayi sektörü ile çok sağlıksız bir ekonomik yapı tablosu ortaya koyan Sinop’un dengeli bir kalkınma için uzun vadede çözmesi gereken en önemli sorununun bu sektörel yapıyı dengelemek olduğunu düşünüyorum” dedi.

SİNOP’TA SANAYİ SEKTÖRÜ YOK DENECEK KADAR AZ
Açıklanan tüm rakamlara rağmen Sinop’ta sanayi sektörünün yok denecek kadar az olduğuna dikkat çeken Vali Yasemin Özata Çetinkaya, Sinoplu olup Sinop dışında iş yapan yatırımcıların memleketlerine yönelmeleri gerektiğini belirtti. Çetinkaya; “Rakamlardan da görüldüğü üzere Sinop’ta sanayi sektörü yok denecek seviyede olup, sanayi sektörü ile ilgili Sinop’ta mutlaka özel bir çalışma yapılmalı, ilk etapta Sinoplu olup Sinop dışında iş yapan hemşehrilerimiz gerek hali hazırda çalıştıkları sektörlerle ilgili gerekse Sinop’a özgü sektörlerle ilgili hemşehrilik bilinci içinde Sinop’a yatırım yapmalıdırlar. 

Sanayi sektöründeki oransal küçüklükle birlikte Sinop’taki tarım ve hizmetler sektörü ile ilgili durumda sanayi sektörüne yönelik Sinop’ta ivedi bir şekilde çalışma yapılması gerekliliğini ortaya koymaktadır. Çünkü sanayi dışında %71’lik tarım sektörü sadece 3 kalem tarım ürününe, %20’lik hizmet sektörü de tek kalem turizme dayanmakta olup hepimizin malumu tarım ürünlerinde iklim ve hava şartlarına bağımlılık, turizm sektöründe turizmin doğası gereği görülen kırılganlık, ilin genel ekonomik yapısı anlamında büyük risk teşkil etmekte olup her iki sektörü dengeleyecek makul oranlarda bir sanayi sektörü için devletin tanıdığı teşvik sistemi sonuna kadar kullanılmalı ve sanayi yatırımları artırılmalıdır. Toplantımızın İlimiz için bu anlamda hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.

AR-GE Reform  Paketi ve 4. Sanayi Devrimi konularında katılımcıların bilgilendirildiği toplantıya Vali Çetinkaya’nın  yanı sıra, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Nihat Dalgın, Vali Yardımcısı Ali Yılmaz, Sanayi Genel Müdürlüğü Sektörler Daire Başkanı  Serkan Çelik, TSE Genel Sekreter Yardımcısı  Dr.Vedat Demir Kastamonu, Çorum, Amasya, Samsun, Tokat, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize İllerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürleri, KOSGEB Temsilcileri, Sinop Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası Başkanları, Esnaf ve Sanatkarlar Birlik ve Oda Başkanı, kamu kurum müdürleri, sanayiciler ve işadamları katıldı.
 
 
Editör: Vitrin Haber