Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan ile Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın İlan Kurumu Genel Kurul Üyesi Şevket Erzen Sinop'ta, yerel gazete sahipleri ve çalışanlarıyla buluştu. 

Tarihi Paşa Tabyalarında gerçekleştirilen toplantıya Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Vitrinhaber Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Serhat Özşahin, gazetelerin yazı işleri müdürü ve muhasebe sorumluları, cemiyet yönetim kurulu üyeleri katıldı. 

BİTMEYEN MARATONUN SON 100 METRESİNİ KOŞAN KOŞUCULARIZ
Toplantıda konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurul ve Yönetim Kurulu Üyesi ve Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, basının zor şartlarda büyük hizmetler sunduğunu söyledi. Arslan; "Bizler bitmeyen maratonun daima son yüz metresini koşan koşucularız. Mesleğine kara sevdayla bağlı, dünyalık anlamında çok ciddi imkanları olmayan ama toplum adına habercilik görevini yerine getirmek için belki son dönem kahramanları sayılabiliriz. Çünkü bizim ortaya koyduğumuz çabalarla, elde ettiğimiz hasılalara baktığımızda, gerek gazete işletmecileri, gerekse gazete çalışanlarının ortaya koydukları emekle hasıla arasında, emek aleyhine bir durum vardır.

YASASI ÇIKMAMIŞ İNTERNET MECRAHI VAR
Tam bu noktada da Basın İlan Kurumu 1961 yılında 195 sayılı yasayla kurulurken, olabildiğince ekonomik kaynaklarına katkıda bulunulan ve bağımsız habercilik yapabilen, haber verme işleviyle beraber toplum adına denetleme işlevini yerine getirebilmesi için kurulan bir kurum. Halen yasası çıkmamış bir internet mecrahı var. Bunun da bir an evvel ele alınması, bir yasaya bağlı olması, bir taraftan mesleği hakkıyla yapan meslektaşlarımızın basın kartı anlamında görev tanımlarının yapılabilmesi, ekonomik gelirler anlamında bir takım kaynaklara ulaşabilmeleri gerekiyor. Ama toplum ve meslek etiği açısından baktığımızda, 'mesleği kötüye kullanımın' engellenmesi, toplumunda 'cevap ve düzeltme hakkı'nı kullanabilmesi şantajcılığın engellenmesi açısından bir nizam verilmesi lazım

Radyo ve televizyonlara baktığımızda Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) eliyle yönetilen bir sistem var. Yazılı basınımızda da Basın ilan Kurumu var. Basın İlan Kurumu mevzuatı gereği gazetelerimize kaynak verilirken, radyo ve televizyonlarımızdan cüzide olsa brüt reklam gelirlerinden yüzde 1,5 RTÜK payı alınmaktadır. Bu noktada bizim öneri ve beklentimiz, her üç alanın yasal bir zemine oturtulması. Bu alanlar desteklenmeli, çünkü kamu yararına faaliyet gösteriliyor. Dolayısıyla ondan sonrada denetleme işlevi yerine getirilmiş olmalı. 

ANADOLU BASINI DAHA FAZLA DESTEKLENMELİ
Arslan sözlerinin devamında 15 Temmuz hain darbe girişiminin büyük bir başarıyla atlatıldığını belirterek, Anadolu basınının devletine ve milletine bu süreçte büyük katkı sunduğunu söyledi. Özellikle 15 Temmuz öncesi ve sonrası yaşanan süreçte kan kaybeden Anadolu basının desteklenmesi gerektiğini kaydeden Mustafa Arslan sözlerini şöyle tamamladı; "Yaşadığımız 15 Temmuz süreci gösterdi ki; genelde Türk basını özelde Anadolu basını, bu ülkenin topraklarıyla bütünlüğü, milletin birlik ve kardeşliği için gerçekten vazgeçilmez değerde faaliyetleri ortaya koymuş oldu. Ne var ki; gerek 15 Temmuz öncesi ve hemen sonrasındaki ekonomik sıkıntılar, mesleğin sürdürülebilirliği noktasında ve özgürce yayın yapabilmesi adına bir takım sıkıntıları beraberinde getirmiştir. Her yıl olduğu gibi önümüzdeki Şubat ayında Bakanlar Kurulu tarafından resmi ilanların sütun santim fiyatlarının yeniden belirlenmesi söz konusu olacaktır. Bizim burada beklentimiz, tıpkı radyo ve televizyonlara yüzde 3'lük payın 1,5'ğa düştüğü gibi, tüketici fiyatları endeksi ve toptan fiyatlar endeksi ile enflasyona bağlı olmadan sektörün hayatiyetini sağlayıcı ek bir zam yapılmasını bekliyoruz. Öte yandan sadece basın ilan kurumu gelirlerinin yanı sıra hazine, KOSGEB, Kalkınma Ajansı desteklerinin tekrar belirlenmesini bekliyoruz"

Toplantıda; 5 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe giren, bazı maddeleri hemen uygulamaya konulan, bir kısım maddelerinde 1 Ocak 2017 itibariyle yürürlüğe girecek olan 'Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği' ve eski 67 sayılı genel kurul kararları hakkında bilgilendirme yapıldı 

 
Editör: Vitrin Haber