Sinop Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Salim Akbaş, Sinop’un turizm işletmeleri başta olmak üzere esnafının çok pahalı olduğu ve fahiş fiyatlarla ürünlerini sattıkları, konaklama ve restaurantların çok pahalı olduğu yönündeki söylemlerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geçtiğimiz kurban bayramında Sinop’ta hizmet veren otellerin ful kapasite çalıştığını hatırlatan Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, hal böyle iken Sinop’un pahalı bir kent olduğunu iddia etmenin itibar edilecek bir söylem olmayacağını belirtti.

Akbaş; “Sinop ciddi bir değer, zaten çok ucuza pazarlanmamalı. Çok pahalı diye iddia edilen oteller full oldu. Hiçbir otel işletme sahibi kimsenin kafasına silah dayayıp bu parayı verip burada kalacaksın demedi. Hatta birkaç kişi il dışından beni arayarak 'başkanım yer bulamadık, oteller doluymuş bize yardımcı olur musunuz? Otel doluymuş' diye benden yardımcı olmamı isteyenler oldu. Fiyat tarifeleri belki öncesinden yayınlansa insanlar bunun dedikodusunu çok fazla yapamaz. Otellere ya da restaurantlara çok fazla gitmeyip dışarıdan algı yönetmeye çalışan belli bir kesim de var. Diyorlar ki; 'Bayramda yatak fiyatlarını bir anda şuraya çektiler. Belki o işletme sahipleri bayrama ilgili fiyatlarını bayramdan bir ay evvel açıklasalardı böyle bir dedikodu, kavram kargaşası ortaya çıkmazdı” dedi.

SİNOP'U EGE VE AKDENİZ İLE KIYAS ETMEYİN
Sinop turizminin Ege ve Akdeniz’de olduğu gibi uzun bir döneme yayılmadığını sadece 3 ay gibi kısa bir zamanda tamamlandığının altını çizen Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, bu anlamda o bölgelere nazaran fiyatlar arasında fark olmasının normal olduğunu söyledi.
 Akbaş; “Sinop turizmi 2,5 – 3 aya sıkışmış, yaptığınız finansmanı yatırımı 3 ayda alamıyorsunuz. Dolayısı ile fiyatlarınız biraz yüksek olabilir. Ege ve Akdeniz ile kimse bizi mukayese etmesin orada turizm 10 ay. Hatta Antalya’da 12 ay, hiç boş kalmıyor. Bizde 2,5 bilemediniz 3 ay. 3 ay kazanacaksınız geri kalan 9 ayın finansını sağlayacaksınız. Dolayısı ile bazı fiyatlar yüksek olabilir. Ama buraya gelen insan Sinop'u çok ucuz beklemesin. Bu kadar pahalı da neden 200 bin kişi geliyor? Buna da ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Burada 10 TL’ye de karnınızı doyuruyorsunuz 100 TL’ye de, alternatifler çok fazla. Pahalı deyimine ben çok itibar etmiyorum. Bugün 10 TL’ye de karnınızı doyurursunuz, ama turizm için geldiyseniz zevkinize sefanıza düşkünseniz 200 TL ödersiniz. Zincir marketlerde Sinop’ta fiyat ne ise Ankara’da da aynı. Kentimizde 50’ye yakın zincir market var. Bakkaliye yönünden, tekel ürünleri yönünden herhangi bir pahalılığımız yok. Hedefe konulan iki işletme tipi var, restaurantlar ve oteller. Burada 100 TL’ye de otel var 850 TL’ye de otel var. Dolayısıyla ben pahalı kavramını çok doğru bulmuyorum. Bu kadar pahalı olsa kimse gelmez” diye konuştu.

FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN VARSA SÖYLEYİN DENETLENSİN
Sinop’ta fahiş fiyat uygulayan yerlerin şikayet edilmesi halinde sıkı bir denetimden geçtiğini ve ciddi cezalarla karşılaştıklarını ifade eden Sinop TSO Başkanı Salim Akbaş, bu zamana kadar böyle bir şikayetin ya da denetimin olmadığını söyledi. 
Akbaş; “Sinop, tercih ediliyorsa demek ki bir güzelliği var. Örneğin 15 TL’ye de mantı satanımız var 30 TL’ye de var. Kaliteleri birbirine göre belki de aynıdır, her tarafta müşteri var, her tarafta mantı yiyen insanlar var. Sinoplu olarak bizler Sinop'u pahalı diye lanse ediyoruz. Bu nedenle ben bu fahiş fiyat ve pahalı düşüncesine katılmıyorum. Eğer varsa denetlensin. Bakanlık fahiş fiyat uygulamalarına ciddi anlamda cezalar veriyor. Bugüne kadar hiç fahiş fiyatla ilgili bir ceza yada bir şikayet gelmedi. Çünkü bizimde denetlediğimiz işletmeler var. Bizim açıklamamızda var. Pandemiyi fırsat bilip fahiş fiyat uygulaması yapan işletmelerle ilgili cezai yaptırımlar yapabiliriz dedik. Şu ana kadar bize hiçbir işletme ile ilgili fahiş fiyatla ilgili bir şikayet almadık. Bu anlamda pahalı kent lafına turizm anlamında karşıyım itibar etmiyorum” dedi. 

Editör: Vitrin Haber