Sinop İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca yürütülen AFAD gönüllülüğü projesi kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Sinop öğretmenevi çok amaçlı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Sinop Valisi Köksal Şakalar, Vali Yardımcısı Murat Girgin, Gençlik ve Spor İl Müdürü Kazım Açıkbaş, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Yeşilay Sinop Şube Başkanı Erkal Boz, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü yetkilileri ve AFAD gönüllüleri katıldı.

Programda bir konuşma yapan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, AFAD gönüllülüğü ile ilgili bilgiler verdi. 
AFAD gönüllülerinin afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerden oluştuğunu ifade eden İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, buradaki amacın topluma fayda sağlamak olduğunu belirtti. Ünal; “Bugün burada yaşatmak için yaşamak prensibi ile yoğrulmuş bilgi, beceri ve istekliliğe sahip AFAD gönüllüleri kazanmak ve yetiştirmek amacıyla toplanmış bulunmaktayız. AFAD Gönüllüsü; kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan 18 yaş üstü kişilerdir” dedi.

AFAD FARKINDALIĞINI ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ
AFAD gönüllülerine verilecek olan eğitim programları ile afet farkındalığını artırmayı hedeflediklerinin altını çizen İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ümit Ünal, böylelikle afet ve acil durumlar karşısında toplum direncinin artırılacağına inandıklarını kaydetti. Ünal; “AFAD Gönüllüleri ile amaçlanan afet öncesinde, afet esnasında ve afet sonrasında ihtiyaç duyulan sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma gibi alanlarda, gönüllüler yetiştirilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışmaları sağlanması ve böylece toplum afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirilmesidir. AFAD gönüllüğü ile; Afet ve Acil Durumlarda yürütülecek faaliyetlerde, refleks ve inisiyatif gücüne sahip, müdahale hızı yüksek, AFAD ekipleri ile organize bir şekilde çalışabilecek gönüllülerin kazanılması, sistem içerisinde tutulması ve teşvik edilmesine yönelik AFAD Gönüllülük Sistemini kurmak. AFAD Gönüllülerinin yetkinliklerinin eğitimler, faaliyetler ve tatbikatlarla geliştirilmesini sağlamak. AFAD Gönüllülerinin gücünü harekete geçirerek, afet ve acil durumların meydana getireceği maddi ve manevi zararı en aza indirmek ve toplumu afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirmek. Afet ve acil durumlardan etkilenmiş topluluklara daha etkin bir hizmet sağlamak. Toplumda gönüllülük bilincini yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak AFAD Gönüllü Eğitim Programı; çevrimiçi eğitimler, yüz yüze eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşmaktadır. Üç modülden oluşan eğitim programıyla (Temel AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı, Destek AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı ve Uzman AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı) seviye seviye AFAD Gönüllülerinin eğitilerek afet farkındalığının artırılması ve afet ve acil durumlar karşısında toplum direncinin artırılmasını hedeflenmektedir. AFAD Gönüllülük Sisteminde, eğitimlere ek olarak, gönüllülerin katılabileceği huzurevi ziyareti, kan bağışı, okullarda kütüphane kurma ve fidan dikme gibi sosyal faaliyetler ve görevler de olacaktır” diye konuştu.

Programda daha sonra, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde Görevli Endüstri Mühendisi Özge Özbek, AFAD gönüllülüğü ve AFAD gönüllüsü olmak isteyen vatandaşların neler yapması gerektiği konusunda bilgiler verdi. Özge Özbek ayrıca, Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından 2019 yılının, afete hazırlık yılı olarak kabul edilmesi dolayısıyla, sunumlar eşliğinde bina güvenliği konusunda bilgilendirmelerde bulundu. 
Afete hazırlık yılı programı kapsamında her ay farklı bir konuda bilgilendirmeler yapıldığını belirten Endüstri Mühendisi Özge Özbek, yapılan bilgilendirmelerle vatandaşlarda afet bilinci ve afete hazırlık kültürünün yerleşmesinin amaçlandığını ifade etti. 

AFAD GÖNÜLLÜLERİNİN SAYISINI ARTIRMALIYIZ
Programda son olarak söz alan Sinop Valisi Köksal Şakalar, afet ve acil durumlarda toplum bilincinin oldukça önemli olduğunu söyledi. Şakalar; “Tüm AFAD gönüllülerine gönülden teşekkür ediyorum. Bizim yaşadığımız coğrafyada deprem var, sel var, heyelan var ve daha aklımıza gelmeyen birçok afet var. Millet olarak bizim en büyük sıkıntımız, ne yapacağımızı önceden düşünmemek. Biz olay olduktan, iş başımıza geldikten sonra çaresini arıyoruz. Tabi bilgisiz ve hazırlıksız olunca da yıkım daha fazla oluyor. Şuan buradaki sayımız 45 kişi. Bu sayıyı daha da artırmak mümkün. İnsanlarımız en azından ne yapacaklarını bilirlerse, olay olduğunda yardımcı olurlarsa biz olası olayları en az zararlarla atlatabiliriz. Bu anlamda bugün burada bulunan tüm AFAD gönüllülerine bir kez daha teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum” dedi.

Editör: Vitrin Haber