Sinop Kefevi Mahallesi, Okullar Caddesi üzerinde bulunan Öğretmen Evi 19. yüzyılın sonlarında yapıldı. Sultan 2. Abdülhamid döneminde (1876-1909) Vali Nardeli Veysel Paşa tarafından Mekteb-i İdadi olarak 1883 yılında yapımına başlanarak, Vali Ömer Şevki Paşa tarafından 1899 yılında tamamlandı. Bunu belirten hicri 1315 (1899) tarihli bir kitabe de giriş kapısı üzerinde yer alıyor. Açılışından sonra Rüştiye, Rüştiye-İdadi ve Necati Bey Yatılı Okulu olarak kullanılan yapı, 1972 yılına kadar da ortaokul-lise olarak kullanıldı. Bundan sonra Öğretmen Evi olarak kullanılmaya başlanan tarihi yapı, şimdilerde Sinop'a gelen misafirlerini ağırlıyor.  

Bu arada tarihi binanın yapılışı sırasında çekilen fotoğraflarda gün yüzüne çıkıyor. Yabancı bir kütüphaneden elde edilen fotoğraflarda binanın inşaat halindeki durumu görülebiliyor. Yaptırdığı eserlerin fotoğraf arşivini tutan Sultan Abdülhamid'in çektirdiği öğrenilen fotoğraflar tarihe ışık tutuyor. Bu arada kütüphaneden elde edilen bir başka fotoğrafta da tarihi binada o yıllarda eğitim gören öğrenciler yer alıyor.

Diplomasideki başarısı, gençliğinden itibaren merak duyduğu fotoğraf ve teknolojiyle de alakalı olan Sultan 2. Abdülhamid’in bir fotoğraf tutkunu olduğu biliniyor. Bu yöndeki teknik gelişmeleri yakından izliyor, dünyanın her neresinde olursa olsun yeni icatları Yıldız Sarayı’na getirtiyordu. İktidarında işinin ehli fotoğrafçılara Osmanlı coğrafyasını neredeyse karış karış fotoğraflattırmıştı. Ermeni Vichen, Kevrok ve Hovsep kardeşlerin (Abdullah Freres adıyla bilinirler) yanı sıra Rum asıllı Vasilaki (Basile) Kargopoulo ve Fransız Pierre Louis Pierson gibi dönemin meşhur fotoğraf sanatçılarıyla çalışıyor, belirlediği konseptler çerçevesinde fotoğraf albümleri hazırlatıyordu. Albümlere girecek fotoğrafları kendi eliyle seçiyor, beğenmediği kadrajları yeniden çektiriyordu. Kimi zaman askerî okulları, kimi zaman atları, kimi zaman da tarihî mekânları fotoğraflattırıyordu. Birçoğu bugüne kadar ulaşan bu özel çekim fotoğrafların hemen hepsi “Osmanlı’yı güçlü gösteren” sanatsal karelerden oluşuyor. Sinop'ta ki tarihi öğretmenevi de bunlardan biri.
 

Editör: Vitrin Haber