Top ve güllelerin zarar veremediği tarihi Sinop kalesine bir incir çekirdeği yetti. Tarihi kalenin heybetli duvarları üzerinde yetişen incir ağacı hem görenleri şaşırtıyor, hem de tarihi kaleye zarar veriyor. 

2013 yılında Birleşmiş Milletler Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı'nın (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne giren ve yaklaşık 3 bin yıllık tarihe sahip Tarihi Sinop Kalesi, bu yıl da çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.

Ancak kale duvarlarında yetişen bazı bitki türlerinin kökleri tarihi yapıya zarar veriyor. Kalenin şehir parkına açılan kapısının hemen üzerinde yetişen incir ağacı da görenleri hayretler içerisinde bırakıyor.

Sinoplu vatandaşlar birçok savaşta ayakta kalmayı başaran kale surlarına ağaçların toplardan daha çok zarar verdiğini belirterek, kalenin ağaç ve bitki köklerinden restorasyonla birlikte yapılabilecek kimyasal mücadele sonucu kurtarılabileceğini savunuyor. 

Tarihi Sinop Kalesi "Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri" başlıklı adaylık dosyasıyla iki yıl önce UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınmıştı. 
 
Editör: Vitrin Haber