Rus donanması tarafından 1853 yılında yapılan Sinop Baskını'nda şehit edilen yaklaşık 2 bin 800 denizci Türk askeri baskının 159. yıl dönümünde törenle anıldı.

Sinop Valiliği tarafından düzenlenen programa Vali Vekili Hıdır Kahveci, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Albay Osman Coşkun, İl Emniyet Müdürü Şeref Aytekin, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, Vali Yardımcısı Mustafa Özkaynak ile kurum müdürleri, STK temsilcileri ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından başlayan programda açılış konuşmasını yapan Kız Teknik ve Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Muhsin Kahveci, 30 Kasım'da yaşananları anlattı.

1853 baskını için Sinop'ta bu güne kadar ayrı bir anma toplantısının yapılmadığını, sadece deniz şehitleri gününde anılarak aziz şehitlerin hatıralarının canlı tutulmaya çalışıldığını söyledi. Kahveci, "Sayın valimizin öncülüğünde Sinop'un genel tarihine önem verilmeye başlanılmış, Sinop'un Türkler tarafından fethi kutlanmaya başlanılmış, ilk defa bu günde acı hatırayı anmak üzere bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bir tarihçi ve tarih hocası olarak, kendisi de bir tarih doktoru olan sayın valimize ilimiz adına şükranlarımızı sunuyoruz" dedi. 

Dana sonra kürsüye gelen Sinop Müze Müdür Vekili ve Arkeolog Fuat Dereli, baskın sonrasında Sinop'ta yaşanan talihsizliklere değindi. Dereli, baskın ardından Sinop'un eski önemini yitirerek, sürekli göç veren ve kendi kabuğuna çekilen bir kent olmaya mahkum kaldığını dile getirdi. Öğrencilerin şiirleriyle devam eden programda Sinop Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Okutmanı Sabri Boztepe, Sinop Baskını'na kadar yaşanan süreci tarihi veriler ışığında anlattı. Sinevizyon eşliğinde gerçekleştirilen sunumda baskının tüm detayları ve ardından yaşanan gelişmeler da katılımcılarla paylaşıldı.

Editör: Vitrin Haber