Sinop Valiliği himayesinde, Sinop Üniversitesi, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti ve Anadolu Ajansı organizesinde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” konulu fotoğraf sergisi açıldı. Sinop hükümet meydanında düzenlenen sergide 15 Temmuz Darbe girişiminin yaşandığı gecede ülke genelinde ve Sinop’ta yaşananları anlatan fotoğraflar yer aldı.

BU TARİHİ ANLARI BELGEYEN İSİMSİZ KAHRAMANLARI UNUTMAMALIYIZ
Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başlayan açılış töreninde konuşan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, sergiyi gezenlerden, tarihe ışık tutan bu önemli anları belgeleyen gazetecileri unutmamalarını istedi. Demirel; “Bu sergi Türkiye’nin ilk resim sergilerinden bir tanesidir. 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden 6 ay geçmesinin ardından basın mensupları için önemli bir gün olan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle 2017 yılında yine bu meydanda açılmıştı ve o günlerde yaklaşık 98 fotoğrafımız vardı. Fotoğraflarımızın kaynağı Sinop yerel basınının o geceden başlayarak demokrasi nöbetleri boyunca çekilmiş fotoğraflardır. Bunun dışında başta Anadolu Ajansı olmak üzere o gece ulusal düzeyde çekilmiş olan fotoğraflardan oluşmakta. Bu fotoğraflar o günlerden bu günlere geldi. Bu fotoğrafların basımında emeği geçen başta Sinop Üniversitesi Rektörümüz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. Biz aldığımız bir kararla 10 Ocak 2017 tarihinden sonra tüm fotoğrafları Sinop Üniversitesine, üniversite kampüsü içerisinde sergilenmesi kaydıyla teslim ettik. Böylece bu vahşeti geleceğimizin teminatı öğrencilerimize unutturmamayı amaçladık. Bugün benim bu sergiyi gezerken sizlerden bir ricam olacak. Bu fotoğraf karelerinin her birinin ardında o fotoğrafın çekilmesi için deklanşöre basan bir parmağın olduğunu lütfen unutmayınız. Çünkü TBMM bombalandığı esnada insanlar çil yavrusu gibi etrafa kaçışırken orada o tarihi anı fotoğraflayan kahraman meslektaşlarımızı unutmayın istiyorum. Orada bu tarihi anı belgeleyen adına gazeteci dediğimiz isimsiz kahramanların objektifinden yansıyan bu belgeler tarihe ışık tutacaktır” dedi. 

MİLLETİMİZİN CANSİPERANE DİRENİŞİNİ VE KAHRAMANLIĞINI TARİHE NOT DÜŞEN FOTOĞRAFLARLA BİR KEZ DAHA HATIRLAYACAĞIZ
Programda daha sonra söz alan Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat Dalgın, Sinoplu gazeteciler ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin objektifinden yansıyan fotoğraflarla o hain gecede milletimizin cansiperane direnişinin ve kahramanlığının bir kez daha hatırlanacağını söyledi. Dalgın; “15 Temmuz’un üzerinden 5 yıl geçti. Menfur saldırıda şehit olan kahraman şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyor, gazilerimize sağlıklı uzun ömürler diliyorum. Bu sergide en büyük katkıyı sunan 15 Eylül Gazeteciler Cemiyetimizi ve Sinoplu basın mensuplarımızı kutluyorum. 15 Temmuz gecesini ve sonrasında geçen 29 günü hatırladığımız zaman Sinop kendi ölçeğinde gerçekten Türkiye’de en üst düzeyde katılımı ile geceleri sabaha kadar nöbet beklemiştir. Bu manada Sinop halkına da şükranlarımı sunuyorum. 15 Temmuz’u takip eden yıllarda o günü unutmamak ve unutturmamak adına 15 Temmuz haftası Sinop’umuzda bu resim sergisi ile açılıyor. Burada sergilenen resimlerin haricinde daha birçok resim yıl boyunca Üniversitemizin değişik birimlerinde sergilenmekte. Bu resimlere bakmakla kalmamalıyız. Bu resimleri anlamayı kavramayı, o bilinci ve şuuru hep tutmamız gerekir. Bugün Yerel Basınımız ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin objektifinden, milletimizin cansiperane direnişini ve kahramanlığını konu alan fotoğraflarla bir kez daha yaşananları hatırlayacak, tarihe not düşen fotoğraflarla hafızalarımızı tazeleteceğiz” diye konuştu.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MİLLETİ SAYESİNDE AYAKTADIR VE SONSUZA KADAR AYAKTA KALMAYA DEVAM EDECEKTİR
Programda son olarak söz alan Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu, tarihi boyunca, kanıyla, canıyla, yüksek cesareti ve kahramanlıklarıyla, içeride ve dışarıda hiç bir düşmana fırsat vermeyen aziz Türk milletinin, hain darbe girişimine de aynı cesaret ve kahramanlıkla geçit vermediğini söyledi. Karaömeroğlu; “Ülkemiz tarihinin en acımasız, hain ve alçak FETÖ darbe girişimi 15 Temmuz 2016 gecesi yaşanmıştır. Başkomutanımız Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın feraseti, liderliği, dik duruşu,  milletimizin cesareti ve kahramanlığıyla yeni ve güçlü bir Türkiye sabahına uyanabildik. Dünyanın en güzel milletine sahibiz. Bugün de millet sayesinde Türkiye Cumhuriyeti ayaktadır ve sonsuza dek öyle kalacaktır. Dünyada hiçbir millet yoktur ki, vatanın her karış toprağını şehitlerine yatak, al kanını da gönderine bayrak yapsın.  Bu yüce Türk Milleti’nin onurudur gururudur” dedi. 

Yapılan konuşmaların ardından   serginin açılış kurdelesi kesildi. Ardından katılımcılar sergide yer alan fotoğrafları inceledi. 

Sergide yer alan ve 15 Temmuz akşamı darbe girişiminin duyulduğu ilk dakikalarda Sinop'ta darbeye karşı sokağa dökülen vatansever yurttaşların Vitrinhaber objektiflerine yansıyan fotoğraflarını inceleyen Vali Karaömeroğlu, Sinop halkının 15 Temmuz’da yaşanan hain darbe girişimine karşı direnişini simgeleyen bu tarihi anı belgeleyen gazetemiz çalışanlarına teşekkür etti. 

Editör: Vitrin Haber