Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 91. yıl dönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Etkinlikler kapsamında Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti tarafından fotoğraf sergisi açıldı. Sinop iskele meydanı Atatürk anıtı önünde açılan sergide, Sinoplu fotoğraf sanatçısı emekli öğretmen Zeynel Zeki Özcanoğlu’nun arşivinde yer alan eski Sinop fotoğrafları, vatandaşların beğenisine sunuldu. 

Sergi açılışında bir konuşma yapan Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, Sinop’un tarihine ışık tutan fotoğrafları derleyip toparlayan Zeynel Zeki Özcanoğluna teşekkür etti. Demirel; “Bugüne kadar 15 Eylül Atatürk’ün Sinop’a gelişi, 90 yıl boyunca devlet töreni ile sınırlı kalmıştı. Bugünün anlamı sadece Atatürk’ün Sinop’a gelmesi değil, harf devriminin Anadolu’da ilk adımını attığı il olarak Sinop’u seçmesi ayrı bir önem arz ediyor. Bu anlamda bu önemli günü dolu dolu etkinliklerle geçirebilmek adına bu fotoğraf sergisini açmayı kararlaştırdık. Bir ilin tarihi ancak o ilin arşivi ile ortaya çıkar ve değerlenir. İlimiz maalesef bu konuda oldukça fakir. Arşivimiz maalesef yeterli değil. Ama, Zeynel Zeki Özcanoğlu, kapı kapı dolaştı ve binlerce fotoğrafı bir araya getirdi. Bugün burada bunların sadece bir kısmını görebiliyoruz. Kendisine, tarihimize ışık bu değerli çalışması için teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışta daha sonra söz alan Belediye Başkanı barış Ayhan da,  Mustafa Kemal Atatürk'ün Sinop'a gelişinin 91. yıl dönümünün Sinop’a yakışır bir şekilde kutlandığını belirterek, bu gün kapsamında düzenlenen etkinliklerde emeği geçen herkese teşekkür etti. Ayhan; “Bugün 15 Eylül Atatürk’ün Sinop’a gelişini kentimize yakışır bir şekilde kutladığımızı düşünüyorum. Bu anlamda başta sayın valimiz olmak üzere, emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Tabi bu fotoğraf sergisini bizler için derleyip toparlayan Zeynel Zeki Özcanoğlu hocama da ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Umuyorum ki gelecek yıllarda çok daha büyük sergiler yapacağız” diye konuştu.

Yapılan konuşmanın ardından, Zeynel Zeki Özcanoğlu’na bu anlamlı çalışmalarından dolayı plaket takdim edildi.

Protokol üyeleri ve fotoğraf sanatçısı emekli öğretmen Zeynel Zeki Özcanoğlu tarafından, serginin açılış kurdelesi kesilmesinin ardından, sergideki fotoğrafları inceleyen vatandaşlara, Zeynel Zeki Özcanoğlu tarafından bilgiler verildi. 
Sergi açılış törenine Sinop Valisi Köksal Şakalar, Sinop Askerlik Şubesi Başkanı ve Garnizon Komutanı Per. Bnb. Cevdet Alper Batu, Belediye Başkanı Barış Ayhan, F-16 Gösteri Ekibi SOLOTÜRK Kol Komutanı gösteri  pilotu Yzbş. Erhan Günar, Defterdar Naci Günaydın, Kurum Müdürleri, 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel,  Sivil Toplum Kuruluşlarının Temsilcileri  ve vatandaşlar  katıldı.


 

Editör: Vitrin Haber