18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma etkinlikleri kapsamında, Sinop İl Müftülüğü tarafından Sinop Kültür Merkezi’nde düzenlenen “104. Yılında Çanakkale Ruhu” temalı konferansı yoğun bir katılım ile gerçekleştirildi.

Program İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Seyit Bilal Camii Müezzin Kayyımı Engin Türkeri’nin Kur’an-ı Kerim tilavetinin akabinde Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in açış konuşması ile devam etti.

“Çanakkale’nin mananın maddeye galip geldiği bir zafer olduğunu söyleyen Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik; “İhtilafsız üzerinde ittifak ettiğimiz değerlerimizden birisi de, Çanakkale Zaferimizdir. Milletlerin şahlanış dönemleri vardır. Tam yok olacağı, tükeneceği yerde inançları ve değerleri etrafında bir araya gelerek küllerinden yeniden doğan bu millet, dünyaya “Çanakkale Geçilmez” kararlılığını canını feda ettiği destansı mücadelesiyle göstermiştir. 104 yıl sonra bile hesaplarını kapatmayan emperyalistler, farklı oyun ve tezgahlarla uşakları ve vekalet verdiği maşalarıyla bize saldırmaya devam ediyorlar. Ecdadımızın mirasına sahip çıkarak Çanakkale’de topluca ders verdiği gibi, inanç ve heyecanla onlara ders vermemiz gerekiyor” dedi.

Çanakkale Savaşında kullanılan materyaller ile konferansını gerçekleştiren Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci; “Şehitleri, Çanakkale’yi anma değil anlamak lazım orada yaşananları iyi bilmek bizlere but vatanı nasıl emanet ettiklerini, bu vatanı bırakmak için hangi bedelleri ödediklerini çok iyi anlamak gerekir. Çanakkale Savaşı Öncesi Kafkas Cephesi ve Balkan Savaşlarındaki Osmanlının hüzünlü çekilişi ve Yunan, Bulgar mezaliminde halkımızın ne büyük eziyetler etmiştir. Bu aziz millet tarih boyunca her şeyini kaybetse de acıyı yüreğine gömmüş ama bağımsız yaşamaktan vazgeçmemiştir. Queen Elizabeth gemisi 1 dakika içerisinde 3,5 ton mermi atıyorken mütevazılığıyla bilinen Seyit Onbaşı, 215 kilo ağırlığındaki top mermisini sırtlayarak Queen Elizabeth gemisini vurdu. O zamanı anlatan Çanakkale harbinin en yaşlı gazisi Hüseyin Kaçmaz derki; ‘Memleketimin toprağı döşek, gökyüzündeki yıldızlar yorgan, taşı ise yastık oldu.’ Çanakkale: imanıyla, ruhuyla, vatan sevgisiyle ve milli şuurla vatanını bekleyen Mehmetçiğin destan yazdığı yerdir” diye konuştu.

Çanakkale’nin asırlardır yorgun düşmüş bir milletin varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşı olduğunun altını çizen Kilci; “Çanakkale Ruhu, en son 15 Temmuz’da yaşandı. Hangi hain gelirse gelsin binlerce yıl hep buradaydık ve burada olacağız. Çanakkale'de siperlere kahramanca savaşan Mehmetçik dininden kaynaklanan cesaret ve metanetle Çanakkale'yi düşmana dar etmiştir. Ama şimdiki nesillerimiz ellerinde tabletle, cep telefonu ve sosyal medya sörfleriyle ecdatlarını anlayamazlar. Çanakkale Ruhu Vatan ve Memleket sevdasını her şeyin üzerinde tutan bu vatan için birlik beraberlik içerisinde omuz omuza çarpışmanın adıdır. Bizler yeni nesillerimize Çanakkale Ruhunu öğretmediğimiz sürece çocuklarımız bu vatan için her şeyden vazgeçmenin ne olduğunu anlayamayacaklardır" diye konuştu.


Programda Sinop Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Hasan Kemal Bayık’ın seslendirdiği Çanakkale türküleri,  Liseler arası Ezbere Şiir okuma Yarışması il birincisi olan Boyabat Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Osman Cemal Kızılaslan’ın okuduğu Çanakkale Şehitlerine şiiri ve Gelincik Keleşoğlu 4-6 yaş Kur’an kursu öğrencilerinin mehter gösterisi katılımcılar tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.

Sinop İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in Liseler Arası Ezbere Şiir Okuma Yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerinin vermesinin ardından, Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ahmet Nedim Kilci’ye Sinop’a özgü kotra, takdiminin ardından program sona erdi.

Editör: Vitrin Haber