Yazılım sektörü son dönemlerin en popüler ve en hızlı gelişen sektörlerinin başında gelir. Sektörün ne kadar önemli ve gelişmeye açık olduğunu fark eden girişimciler yazılım geliştirme, web tasarım faaliyetleri ve buna benzer iş fikirlerini hayata geçirmeye odaklanmaktadır.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler genç girişimci şirketi kurmak yoluyla kendilerine sağlanan farklı avantajlardan yararlanma imkanını elde edebilirler.

Yazılım şirketi kurmak isteyen girişimciler şahıs şirketi ya da sermaye şirketi kurma konusunda genellikle kararsız kalmaktadırlar. Bu aşamada yapılması gereken hayata geçirilmek istenilen iş fikrinin özelliğine ya da büyüklüğüne göre karar verilmesidir. Türkiye Cumhuriyeti’nde geçerli olan kanunlar nezdinde girişimcilerin şahıs ya da sermaye şirketi kurmayı tercih etmesi herhangi bir fark yaratmaz. Ancak sermaye şirketleri şahıs şirketlerine göre birçok açıdan çok daha fazla avantaj ve prestij sağlamaktadır. Şirket kuruluş aşamalarında muhasebecilerden ve mali müşavirlerden destek alınması sürecin çok daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde yürütülmesinde önemli bir etkendir.

İzmir SMMM diğer bir deyişle İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, İzmir genelinde verilen mali müşavir hizmetleri için uyulacak kriterlerin ve hizmet ücretleri standartlarının belirlenmesini sağlar.

Yazılım şirketleri çok geniş bir alanda faaliyet sergiliyor olmakla birlikte öncelikli olarak hem mobil cihazların hem bilgisayarların belirli bir amaca yönelik görevlerini ve işlevlerini yerine getirmelerini sağlayacak programlarda kullanılacak kodları ve bu kodların yönetim aşamalarını kapsayan çalışmaları yerine getirirler. Yazılım şirketlerinin resmi olarak kuruluşlarının tamamlanması için izlenmesi gereken prosedürler ve gereken süre tercih edilen şirket türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.

Yazılım şirketleri şahıs şirketi olarak da sermaye şirketi olarak da kurulabilir. Küçük ölçekli yazılım faaliyetlerinde bulunacak olan girişimciler genellikle tercihlerini şahıs şirketinden yana kullanırlar. Şahıs şirketlerinin kuruluş maliyeti diğer şirket türlerinin kuruluş maliyetlerine göre çok daha uygundur. Şahıs şirketi yıllık net karı 30.000 TL’nin altında olacağı öngörülen yazılım ve web tasarım şirketlerinin şahıs şirketi olarak kurulması önerilir. Eğer işletmenin yıllık net karının 30.000 TL ve üzerinde olması bekleniyorsa vergi oranının artacak olması nedeniyle sermaye şirketleri şahıs şirketlerine kıyasla çok daha avantajlı bir hale gelebilir.

Her İşletme İçin Avantajlı Şirket Türü Farklı Olabilir

Girişimcilerin ticari faaliyette bulunacakları zaman kendilerini tacir olarak kayıt ettirmeleri gerekir. Kurucu gerçek kişinin kendisi, şahıs şirketlerinde şirket olarak kabul edilir. İşletme kurucu kişi haricinde başka bir tüzel kişiliğe sahip olmaz. Bu nedenle kurucu kişi şahıs şirketinin ticari faaliyetlerini kendi nam ve hesabına yürütür.

Gerçek kişilerin kurduğu şahıs şirketleri Borçlar Kanunu’nun hükümlerine tabidirler. İşletmenin ticari faaliyetleri ve borçları konusunda tüm mal varlığı ile sorumludurlar. Sermaye gösterilmesi söz konusu olmayan şahıs şirketlerinin muhasebeci giderleri de sermaye şirketlerine oranla çok daha düşük olmaktadır.

Yeni bir iş fikrini hayata geçirecek olan girişimciler ve küçük ölçekli işletmeler tarafından genellikle şahıs şirketleri tercih edilir. Bunun nedeni şahıs şirketlerinin açılış ve kapanış prosedürlerinin daha kolay ve kuruluş maliyetlerinin daha uygun olmasıdır. Şahıs şirketleri bir gün içinde açıldığı gibi bir gün içinde de kapatılabilir. Bir başka işyerinde SGK’lı olarak çalışan kişiler aynı zamanda kendi şahıs şirketlerini kurdukları zaman ayrıyeten BAĞ-KUR primi ödemek zorunda kalmazlar. Şahıs şirketlerinin farklı alanlarda birden fazla iş yapabilme imkanı vardır. Aynı zamanda şahıs şirketlerinin faaliyet alanlarının yalnızca bir dilekçe verilerek değiştirilebilmesi mümkündür. Bu durum şahıs şirketlerinin farklı bir sektörde iş yapmaya devam etmesine imkan yaratır. Şahıs şirketlerinin ticari faaliyetlerinin uygun görülmesi ve istenilen şartlara haiz olmaları durumunda KOSGEB’in girişimcilere sunduğu hibelerden ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanması imkanı vardır.

Yazılım sektöründe faaliyet göstermek isteyen ve bunu şahıs şirketi ile yapacak girişimciler kuruluş işlemleri için vergi dairesine kendileri gitmeyecekse ve kuruluş işlemlerini mali müşavir gerçekleştirecekse bunun için mali müşavire vekalet vermelidir. Şahıs şirketi kuruluş işlemleri için Noter tasdikli nüfus cüzdanı sureti, ikametgah belgesi, imza beyannamesi ve kira kontratı evrakları eksiksiz bir şekilde hazırlanmalıdır.

Yazılım şirketi kuruluş işlemleri sırasında vergi dairesi, ticaret odası ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtları şirketin resmi kuruluş işlemleri esnasında otomatik olarak yapılır. Şirketin resmi kuruluş işlemleri tamamlandıktan ve vergi levhası alındıktan sonra kuruluşu yapılan yazılım şirketinin bağlı bulunduğu belediyeden İş Yeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı’nın çıkarılması gerekir. Yazılım ve web tasarım şirketlerinin ticari faaliyetlerine başlayabilmesi için şirketin kuruluşuna ilişkin yasal işlemler tamamlanmalı ve gerekli izinler alınmalıdır. Diğer tüm şirketlerin olduğu gibi yazılım ve web tasarım şirketlerinin de ticari faaliyetlerini yerine getirdikleri süre boyunca bazı standart aylık giderleri vardır. Bu giderlerin miktarı söz konusu şirketin büyüklüğüne, kar ve zarar durumuna, kaç personel çalıştığına, iş yeri kiraysa kirasının ne kadar olduğuna ve buna benzer bazı etkenlere göre değişiklik gösterebilir.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber