Hayvanların sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri ve hastalıklarla baş edebilmeleri için düzenli olarak sağlık kontrollerinin yapılması gerekmektedir. Bu noktada sağlık kontrollerinin ve iyileştirilme işlemlerinin ancak profesyonel bir veteriner tarafından yapıldığında başarılı olabilmektedir. Veterinerlik, hasta hayvanlarının iyileşmeleri ve hastalanma ihtimalleri olan hayvanların sağlıklı bir yaşam sürmeleri için uğraş gösteren oldukça önemli bir meslek koludur. Veterinerler, mesleki görevlerini yerine getirmek için birtakım ekipman ve ilaçtan faydalanması gerekmektedir. Ekipman ve ilaçlar tam ve doğru tedavi için en önemli unsurlar arasındadır. acil ve operasyon gerektiren durumlarda hızlı ve etkili müdahaleler yapılmasını sağlamaktadır. Bütün bunların yanı sıra rutin muayenelerin tam ve doğru bir şekilde yapılması da malzemeler aracılığıyla gerçekleşmektedir.



Veteriner Malzemeleri Geniş Bir Literatüre Sahiptir

Veterinerlik mesleğinin görev tanımı aslında oldukça geniştir. Bunun nedeni ise bütün hayvanların tedavisi için uğraş vermeleridir. Hal böyle olunca ekipman ve malzeme anlamında veterinerler oldukça geniş bir literatüre sahiptir. Veterinerler acil müdahale sırasında en sık kullandığı ekipmanlar arasında sütür ve dikiş ekipmanları yer almaktadır. Özellikle dış etkenlerden dolayı yaşanan derin kesikler ve yaralanmaların yanı sıra ameliyat ve operasyonlarda dikiş ekipmanlarından faydalanılmaktadır. Dikiş ekipmanları farklı büyüklüklerde iğneler ve iplerden oluşmaktadır. Muayene ekipmanları ise hayvanların rutin yaşantılarını gözlem altında tutmak ve kontrollerini gerçekleştirebilmek için gerekli malzemeler arasında yer almaktadır. Buster, pens, plesimetre, spekülüm, otoskop, stetoskop gibi malzemelerin farklı türlerde hayvanların muayenesi yapabilmek için üretilmiş modelleri bulunmaktadır.



Veteriner Malzemeleri Türlere Göre Değişiklik Gösterir

Veteriner malzemeleri sadece muayene ve operasyon malzemelerini kapsamamaktadır. Evcil hayvanların yaşam şartlarını iyileştirebilmek içinde birçok ekipman veterinerlerin elinde olarak bulunmaktadır. Bunlar arasında en bilinen ve sık tercih edilenleri ise kedi, köpek ve diğer evcil hayvanların kolay bir şekilde yer değiştirmesini sağlayan taşıma kafesleridir. Yakalık, oyuncaklar, mamalar, sakinleştirme aparatı, ağızlık gibi evcil hayvanların ihtiyacı olan pek çok malzemeyi veterinerler kullanmakta ve satışını yapmaktadır.



Büyükbaş hayvanlar için kullanılan ekipmanlar ise oldukça farklıdır. Yapısal ve fiziksel diğer türlerden farklı olan büyükbaş hayvanların tedavisinde özel ekipmanlar kullanılmaktadır. Örneğin, büyükbaş hayvanların kontrollerinde hayvanlar için üretilmiş metal detektörleri kullanılmaktadır. Bunun nedeni ise otlanma sırasında metal cisimlerin hayvanlar tarafından yenebiliyor olmasıdır. Bunun haricinde yutturma sondası, gaz sondası, süt sağma makinası ve trokar büyükbaş hayvanların için kullanılan ekipmanlar arasında yer almaktadır. Öte yandan hayvanların tırnakları için kullanılan malzemelerde farklılık göstermektedir. Doğum ipi, aspiratör, jel gibi ürünler ise hayvanların doğumları esnasında kullanılmaktadır.



ADVERTORİAL HABER

 

Editör: Vitrin Haber