İstenmeyen ve çok can sıkıcı bir durum olmasına rağmen maalesef zaman zaman yaşanan durumlardır trafik kazaları. Aslında zaman zaman demek yerine özellikle ülkemizde çok sık yaşadığımız durum olan trafik kazaları eğer şanslıysak sadece maddi hasarla atlatılabilen türden olan üzücü durumlardır.

Trafik Kazası Nedir?

Trafik kazası 2 motorlu taşıtın birinden ya da bazı durumlarda her ikisinden de kaynaklı hatadan dolayı birbirlerine verdikleri maddi zararlardır. Bazen can kaybı ile sonuçlanabilir.

İster iki aracın isterse bir aracın yaya ile olan trafik kazalarında ki sonuç hukuki açıdan büyük önem taşımaktadır. Kaza sonucunda doğan hukuki sonucun neleri kapsadığı ve boyutu yapılan trafik kazası sonucunda meydana gelen maddi hasar ya da can kaybı ve sakat kalma gibi sonuçların meydana gelme oranına göre değişmektedir.

Yapılan trafik kazasında tarafların kusur oranlarının tespiti, kaza yapan tarafların ifadeleri ve kaza görüntüleri ile oluşturulan yazılı kaza raporuna göre işlemler yürütülür. Bu aşamada devreye giren Trabzon trafik kazası avukatı ne yapar? sorusunun cevabı da aslında budur.

Trafik Kazası Avukatı Kimdir?

Trafik kazalarında tarafların yasal hakları doğrultusunda hukuki işlemler ve prosedürün uygulanması aşamalarında hukuki bilgileri ile işlemleri yürüten kişiye kaza avukatı denir.

Trafik kazası avukatının yaptığı işler şunlardır:

  • Yapılan trafik kazası hasarlı, ölümlü ya da iş göremez hale gelen kişinin ihtiyacı olan yasal bilgileri temin etmek
  • Kazada hasar alan kişinin yasal haklarını bildirmek
  • Gereken hukuki işlemler ve açılan davalarda müvekkilini temsil ederek haklarını savunmak

Trafik kazasında mağdur olan kişilerin aldıkları hasar ve kazadaki kusuru ile orantılı olarak tazminat hakkı doğacaktır. Tüm bu yasal süreçte mağdur olan kazazedenin haklarını korumak ise kaza avukatının görevidir.

Trafik Kazasında Süreç Nasıl İşler?

Trafik kazasında süreç çok önemlidir. Yapılan kazanın hasarlı olması sonucunda zarar gören tarak yaya ise hakları çok fazladır. Trafikte yaya verilen öncelik yayayı koruma amaçlıdır. Yapılan trafik kazasının ardından ekiplerin gelerek ifade almaları gerekmektedir. Ekiplerin ifade alması mobese kamera kayıtları ve şahitlerin ifadeleri ile oluşturulan kaza tutanağı sonucu çok fazla etkilemektedir.

Yapılan trafik kazası sonucunda yaya fiziksel olarak bir kayba uğramışsa, sakat kalmak, herhangi bir kırık çıkık gibi durumlarda yasal olarak tazminat alma hakkı vardır. Alınan bu tazminat iş göremezlik tazminatı adı altında kazazedenin kazadan dolayı yaşadığı mağduriyeti bir parça olsun giderilmesi ve tedavi sürecinde kullanılan masraflarda yardım etmesi açısından önemlidir. Elbette ki kazada zarar gören kişinin yasal prosedür hakkında çok fazla bilgi sahibi olmasını beklemek hata olur.

Bu konuda profesyonel birinden yardım almak kazazede için normal bir haktır. Bu aşamada kazazedenin en büyük yardımcısı trafik kazası avukatı olacaktır. Trafik kazası avukatı konu ile ilgili her türlü bilgiye sahip olduğundan dolayı kazazedenin bütün yasal haklarını koruyup gözetmek ile görevlidir. Trafik kazası avukatının bu anlamda büyük bir misyonu vardır.

Advertorial