TIG kaynağı, sarf malzemesi olmayan bir tungsten elektrotu ile kaynak üreten bir ark kaynağı işlemidir. TIG kaynağı açılımı olan Tungsten inert gaz kaynağı, 1940'larda magnezyum ve alüminyumun birleştirilmesi ile ortaya çıkarılmıştır. Kaynak havuzunu korumak için cüruf yerine inert bir gaz kalkanı kullanan bu süreç, gaz ve manuel metal ark kaynağı için oldukça iyi bir alternatiftir. TIG, yüksek kaliteli kaynak ve yapısal uygulamalar için alüminyumun kabulünde önemli bir rol oynamıştır.

TIG Kaynağı Süreci

TIG kaynak işleminde ark, sivri uçlu bir tungsten elektrot ile iş parçası arasında inert bir argon veya helyum atmosferinde oluşturulur. Sivri uçlu elektrot tarafından sağlanan küçük yoğun ark, yüksek kaliteli ve hassas kaynak için idealdir. Kaynak sırasında elektrot tüketilmediğinden, TIG kaynakçının arktan gelen ısı girdisini metal eriyen elektrottan biriktirildiği için dengelemek zorunda değildir. Dolgu metali gerektiğinde, kaynak havuzuna ayrı olarak eklenmelidir. TIG kaynağı, sarkık, sabit akım güç kaynağı ile çalıştırılmalıdır. Elektrot iş parçası yüzeyinde kısa devre yapıldığında aşırı yüksek akımların çekilmesini önlemek için sabit bir akım güç kaynağı gereklidir. Bu, ark başlangıcı sırasında kasıtlı olarak veya kaynak sırasında istemeden gerçekleşebilir. Bununla birlikte, DC elektrot pozitif polaritesinin alternatif güç kaynağı bağlantısının avantajı, katot iş parçası üzerindeyken yüzey oksit kirliliğinden temizlenmesidir.

Argon, çelikler, paslanmaz çelik, alüminyum ve titanyum gibi çok çeşitli malzemelerin kaynağında kullanılabilen en yaygın kullanılan koruyucu gazdır. Argon + %2 ila %5 H2 argona hidrojenin eklenmesi, gazı hafifçe azaltarak yüzey oksidasyonu olmadan daha temiz görünümlü kaynakların üretilmesine yardımcı olur. Ark daha sıcak ve daha dar olduğundan, daha yüksek kaynak hızlarına izin verir. Dezavantajları arasında karbon çeliklerinde hidrojen çatlağı riski ve alüminyum alaşımlarında kaynak metali gözenekliliği sayılabilir. Helyum ve helyum/argon karışımları, argona helyum eklemek arkın sıcaklığını artıracaktır. Bu, daha yüksek kaynak hızlarını ve daha derin kaynak penetrasyonunu destekler. Helyum veya helyum/argon karışımı kullanmanın dezavantajları, yüksek gaz maliyeti ve arkın başlamasının zor olmasıdır. Argon kaynağı hakkında daha detaylı bilgi almak için Borşen ile iletişime geçebilirsiniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber