İl genelinde toplam 5 balık unu ve yağı işleme tesisi, 23 perakende satış noktası, 10 frigorifik balık nakliye aracı, 4 balıkçı limanı, 6 trol ve 5 gırgır teknesi ve üç ayrı yol güzergâhında nakliye aracı denetimi gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimlerde, asgari avlanma boyunun altında olduğu tespit edilen 1 kasa istavrit (12 kg), 5 kasa hamsi (50 kg), kullanımı yasak olan 5 takım misina ağına el konularak bir iş yerine 857 TL idari para cezası uygulandı.
Özellikle balık unu yağı işleme tesisleri ve perakende satış yerlerinde; hamsi balıklarının asgari avlanma boyları ile nakil belgesi üzerinde yoğunlaşan denetimler sırasında balıkçı barınakları, işleme tesisleri ve perakende satış noktalarında güncel uygulama ve yasaklara dair bilgilendirmeler de yapıldı.
Denetimler sırasında boy ve zaman yasakları yanı sıra, seyir defteri, gemi - şahıs ruhsatları ve izin belgeleri ile av araçlarının uygunluğu da kontrol edildi.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erol Saraçoğulları denetimlerle ilgili yaptığı açıklamada;

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak; “Av araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uyulması gereken kurallara ilişkin düzenlemelerin denetimini titizlikte yürütmeye gayret ediyoruz. Bakanlık tarafından görevlendirilen denetim ekiplerinin de bu denetim çalışmalarına katılması ve çalışmalarımızı yerinde görmesi bizi son derece memnun etmiştir. Balıkçılığımızın geleceği açısından bu denetimler çok önemlidir.
Bu yıl özellikle hamsinin ülkemiz sularına beklenen göçünün gecikmesi, balıkçılarımızı ve halkımızı beklentiye sokmuştur. Hamsinin çıkışıyla da denetimler önem kazanmıştır. Stokların korunması ve sürdürülebilir balıkçılık açısından av yasakları ve denetim bir gerekliliktir.Unutulmamalıdır ki sürdürülebilir balıkçılığı sağlamanın en temel prensibi; her balığa en az bir kere üreme şansı tanımaktır. Artık balıkçılarımızda bu gerçeğin bilincindeler. Bu bilinçle balıkçılarımızdan basın açıklamaları gelmektedir.Balıkçılarımızın endişeleri biz zaten yaşıyoruz
Kurum olarak, mevcut su ürünleri stoklarımızın gelecek nesillere ulaştırılması, denizlerimiz ki su ürünlerinin tüketilmeden avlanması, işlenmesi ve değerlendirilmesi için denetim ekiplerimizle, zaman kavramı gözetilmeksizin sorumluluğumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.

Editör: Vitrin Haber