Sinop’ta konut fiyatları son 12 ayda ortalama yüzde 26,8 oranında artış kaydetti. Sinop genelinde Mayıs ayında 131 adet konut satışı gerçekleşti. Ev fiyatlarının en çok artış sergilediği ilçe Gerze oldu.

Yurt genelinde Mayıs ayında satılan toplam konut sayısı 59 bin 166 oldu ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 oranında artış sergiledi. Bu artış büyük ölçüde baz etkisinden kaynaklandı. Geçen yıl aynı dönemde salgın nedeniyle yürürlükte olan sokağa çıkma ve seyahat yasakları gibi kısıtlamalar nedeniyle Mayıs ayı konut satış rakamları dibe vurmuş durumdaydı. Salgından önceki beş yılda ise Mayıs ayı konut satışları ortalaması 110 bin adet seviyelerinde gerçekleşmişti. Bu yılın ilk beş aylık dönemine ait konut satışları rakamı 418 bin 79 adede geriledi ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,8 düşüş kaydetti. Aynı dönemde gerçekleşen ikinci el konut satışları toplam satışların yaklaşık üçte ikisini oluşturdu. 2021 Ocak-Mayıs döneminde ikinci el konut satışlarının toplam satışlar içerisindeki payı yüzde 69,4 olurken ilk defa satılan konut sayısı 127 bin 786 olarak gerçekleşti. İlk beş ayda gerçekleşen toplam konut satış rakamı son sekiz yılın en düşük seviyesine indi. Yatırım amaçlı konut alımları son derece düşük seviyelerde. Mevcut durumda büyükşehirlerde ikamet edenler ev sahibi olmak yerine kirada oturmayı tercih ediyorlar. Bundan ötürü özellikle büyük kentlerin merkezi semtlerinde kiralık evlere talep artmış durumda. Bu lokasyonlarda bulunan kiralık evlerin sayısı oluşan yeni talebe oranla daha az miktarda olduğundan bazı semtlerde kiralık ev bulmak zorlaştı. Kiralık evlere talebin arza oranla daha fazla olduğu bu semtlerde fiyatlar görece daha yüksek oranlarda artış gösterdi. Bununla birlikte büyük kentlerdeki genel konut stoğu hâlâ yüksek seviyelerde bulunuyor. Ocak-Mayıs döneminde yabancı uyruklular tarafından satın alınan konut sayısı yüzde 24,9 oranında artarak 15 bin 740 adede yükseldi. TL’de yaşanan değer kaybının sürmesi yabancılar için konut fiyatlarını cazip hâle getiriyor.

Sinop konut fiyatları

Sinop ilinde konut fiyatları yıllık yüzde 26,8 oranında artış sergiledi. Lider emlak arama platformu Flatfy, bölgesel konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırladığı raporu paylaştı. İlçe bazında Sinop satılık ev fiyatlarını içeren bu rapora göre Sinop Merkez’de satılık daire fiyatları son bir yılda yüzde 27,1 oranında artış gösterdi. Merkez ilçede 3+1 dairelerin Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 369.750 TL seviyelerinde gerçekleşti. Boyabat’ta satılık daire fiyatları geçtiğimiz seneye kıyasla yüzde 18,3 artış sağlarken 3+1 daireler için Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 257.000 TL düzeyinde seyretti. Gerze’de konut fiyatları son bir yıllık süreçte yüzde 37,5 oranında artış kaydetti. Gerze’de 3+1 dairelerin Mayıs ayı fiyatları ortalama 322.000 TL şeklinde oluştu. Ayancık’ta ev fiyatları son bir yıl içerisinde yüzde 28,2 artış gösterirken 3+1 dairelerin Mayıs ayı ortalama satış fiyatı 382.500 TL seviyelerinde gerçekleşti.

Sinop kiralık ev fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 11,3 oranında artış sağladı. Kiraların en çok artış gösterdiği ilçe de Gerze oldu. Gerze’de kiralık ev fiyatları bir önceki seneye göre yüzde 15,0 oranında artış kaydetti. Merkez’deki kiralık evlerin fiyatları son bir yılda ortalama yüzde 10,8 oranında artış gösterirken Boyabat’ta kiralık ev fiyatlarındaki yıllık artış oranı yüzde 12,2 seviyelerinde gerçekleşti. Ayancık kiralık ev fiyatları geçen seneye göre yüzde 13,7 düzeyinde artış sergiledi.

Sinop konut satış rakamları

Sinop ili genelinde konut satışları Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 12 oranında artarak 131 adede ulaştı. İpotekli konut satışları geçen seneye göre yüzde 53,5 oranında gerileyerek 20 adet olarak gerçekleşti. Sinop genelinde ipotekli satışların Mayıs ayı toplam konut satışları içindeki payı yüzde 15,3 oldu. Diğer satış türleri kapsamında Mayıs ayında Sinop’ta toplam 111 konut el değiştirdi ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50 oranında bir artış sağladı. Sinop’ta satılan sıfır konut sayısı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 25 oranında azalarak 45 oldu. Yeni konut satışlarının toplam konut satışları içindeki payı yüzde 34,3 şeklinde oluştu. İkinci el konut satışlarında ise Mayıs’ta 86 adet konut el değiştirdi.

Yılın ilk beş ayında Sinop genelinde satılan toplam konut sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında azalarak 886 adede geriledi. İpotekli konut satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59,6 düşüş kaydederken 172 oldu. Sinop’ta Ocak-Mayıs döneminde satılan sıfır konut sayısı 337 olurken bu rakam yüzde 15,8’lik bir azalışa işaret etti.

Sinop’ta 2019 genelinde satılan toplam konut sayısı 3 bin 602 olurken 2020’de bu rakam belirgin bir değişim göstermeyerek 3 bin 614 şeklinde gerçekleşmişti. 2019’da sıfır konut satışları 1.880 adetken bu rakam 2020 yılında yüzde 16,4 azalma sergileyerek 1.572 adede gerilemişti. Sinop’taki ipotekli konut satışları 2020’de 1.475 adet olarak gerçekleşti.

Konut sektörü yatırımları

Geçen yıl yapı ruhsatı verilen bina sayısında İstanbul ilk sırada yer alırken onu sırasıyla İzmir, Bursa ve Ankara izlemişti. Bu yılın ilk çeyreğinde yapı ruhsatı verilen bina sayısı ilk sırada yer alan İstanbul’da 3.095, ikinci sıradaki İzmir’de 2.390, üçüncü sıradaki Muğla’da 2.199 ve dördüncü sıradaki Antalya’da ise 1.470 oldu. İlk çeyrekte verilen bina yapı ruhsatı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 270 oranında artan Sakarya artış oranında ilk sırada yer aldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde Muğla'da 692 bina yapı ruhsatı verilirken bu yıl aynı dönemde verilen bina yapı ruhsatı sayısı yüzde 217 artışla 2 bin 199 adede fırladı. Muğla, bu rakamla Ocak-Mart dönemi bina yapı ruhsatı sayısında İstanbul ve İzmir'den sonra üçüncü sıraya yerleşti. Sahil bölgelerinde yer alan kentler, yapı ruhsatı sayılarındaki artış oranlarıyla üst sıralarda yer aldı. Bu dönemde birçok insan şehir yaşamını terk edip küçük tatil bölgelerinde yaşamayı tercih ederken sahil kesimlerinde bulunan konutlara olan talep patladı. Bu bölgelerdeki kiralık ve satılık ev fiyatları oldukça yüksek oranlarda artış sergilemesine rağmen piyasadaki konutlar büyük rağbet gördü. Bu durumdan faydalanmak isteyen konut üreticileri de yazlık bölgelerde birbiri ardına yeni projeler hayata geçirmeye başladılar. Yine bu dönemde konut tercihlerinde değişimler yaşanırken müstakil konutlar için verilen yapı ruhsatı sayısında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 201,8 artış gerçekleşti.

İnşaat maliyetlerindeki artışlar

TUİK tarafından açıklanan inşaat maliyet endeksi, 2020 geneli için yıllık yüzde 25 oranında artış gösterdi. 2021 Nisan ayı itibarıyla ise inşaat maliyet endeksi geçen yılın aynı dönemine göre yıllık yüzde 35,5 oranında artış kaydetti. TL’de yaşanan değer kaybı sürerken inşaat maliyetlerindeki yükselişin de devam ettiği görülüyor. Bu sebeple önümüzdeki süreçte konut fiyatlarındaki artışın maliyet kaynaklı olarak devam etmesi bekleniyor.

Kiralık ya da satılık ev bulmak isteyen kişiler pek çok farklı emlak ilan sitesi gezerek aradıkları özelliklerde ve konumda, bütçelerine uygun alternatifler bulmaya çalışıyorlar. Bu sitelerden çok fazla sayıda olduğu için alıcı açısından bu süreç oldukça zaman alan, yorucu bir iş hâlini alıyor. Bu noktada devreye giren Flatfy tarafından emlak ilan sitelerindeki tüm ilanlar tek bir sayfada toplanarak dilediğiniz kriterlere göre arama yapabilmenize olanak sağlanıyor. Bu sayede aradığınız özelliklerde bir daire ya da ev bulmak çok daha kolay hâle geliyor.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber