Sifonik sistemde temel enerji denkliğinden yararlanma sayesinde eğim kullanılmadan oluk ya da çatı gibi cisimlerden tahliye edilmesi işlemine verilen addır. denildiğinde; drenaj istemlerinden yararlanılarak, suyun doğal ya da yapay yollarla uzaklaştırılmasının hedeflenmesi diyebiliriz. Çatı altında biriken yağmur suyunun rögara kadar ilerleyerek uzaklaştırılması sifonik sistemle sağlanır. Sifonik sistem kullanımında Daniel Bernoullu’ nin akışkan enerjinin denkliği prensibinden yola çıkılır. Suyun tahliye edilmesi işleminde itici bir güç uygulanmaz. Kurulan sistemin vakum yapması sayesinde suyun tahliyesi gerçekleştirilir. Oldukça karmaşık görünen bu sistem sitemiz tarafından kusursuzca kurulur ve sorunsuz işlemesi sağlanır.

Sifonik Sistemin Çalışması

Sifonik sistemde çatıda toplanan su vakumlama yöntemi ile rögara sistematik bir şekilde ulaşır. Bu sistemde suyun tahliye edilmesinde kesinlikle bir eğimden yararlanılmamaktadır. Küçük çapta oluşturulan sistem öncelikle yağmur suyu ile dolmaya başlar. Suyun içinde havanın kalmamasıyla dikey borularda vakum etkisi oluşur. Bu vakum suyun hızı ve debisinin hızlandırır. Yüksek debi hızlı bir şekilde alanın suyu tahliye etmesini sağlar.

Sifonik Sistemin Özellikleri

Sifonik sistem öncesinde sağanak yağışlarda yağmur suyunun tahliyesi oldukça zor gerçekleşiyordu. Sifonik sisteminin süzgeçleri hızlı tahliye ederek ortamda suyun birikmesinin önüne geçer. Suyun birikmesinin yanı sıra süzgeçler sayesinde suyun geri dönüşümü de engellenmiş olur. Süzgeçlerin ortama hava girişimini engellemesi, vakum etkisi oluşturarak suyun etkili bir şekilde uzaklaştırılmasını sağlar. Sifonik sistem, güvenilirliği ve esnek görünümü sayesinde de mimari açıdan tercih sebebidir. Bu sistem ekolojik dengeye fazlasıyla dayanıklıdır. Az maliyet ve bakım gerektirmesi nedeniyle büyük yapılarda da sıklıkla tercih edilmektedir.

Sifonik Sisteminin Kullanımda Sağladığı Avantajlar

Sifonik sistemde drenaj gelenek sisteme göre daha hızlı ilerleme gösterir. Sifonik sistemde yatay boru ve süzgeç minimum sayıda kullanılır. Borular daha küçük çaplı kullanıldığı için estetik açıdan daha hoş görünür. Ayrıca küçük çaplı olmaları sayesinde yağmur suyu şile dolarken havasız kalması sayesinde hızlı vakum oluşturarak, başka bir itme gücüne gerek bırakmaz. Suyun akış hızı ve debisi 30 litreye kadar ulaşabilir. Hızla akan suyun gerisinde pislik veya katı atık birikmez. Bu nedenle altyapı ve bakım gerektirmez. Ayrıca geleneksel sisteme göre maliyeti fazlasıyla düşüktür.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber