SFP, fiber optik ağa erişim sağlayabilmek amacıyla optik bağlantı için kullanılan genişleme yuvalarına denilir. Bağımsız olan protokollerdir. Soneti fiber channel ya da Ethernet alt yapısında kullanılabilmektedir. SFP’LER 155 Mbps ya da 2,5 Gb hıza erişebilecek şekilde ara yüze sahiptir. SFP yuvalarının içerisine farklı özelliklere sahip olan fiber optik ya da bakır modüller takılabilmektedir. Bu sayede yalnızca bir anahtar ile birlikte farklı fiber optik ya da elektriksel portları olan cihaz elde edilmesi mümkün olabilir.

Sabit porta sahip olan cihazlarda her ara yüz için farklı bir cihaz olması gerekirken siz SFP kullanırsanız o zaman daha ekonomik olan SFP’nin daha farklı modellerini seçebilir ve aynı cihazınızda farklı amaçla kullanabilirsiniz.

SFP modüllerini 3 farklı model altında değerlendirebiliriz.

Multimode : Multimode fiber optik kablolarda kullanılması amacıyla tasarlanmıştır. Ürünün mesafesi kablo türüne göre değişiklik gösterir.

Örneğin; 50/125 µm fiber optik kabloda ulaşılan mesafeler 62,5/125 µm kabloya göre daha fazladır.

  • 100 Mbps ara yüzler 2 Km’ye
  • 1000 Mbps ara yüzler 270–550 metre

Single Mode One Pair: Haberleşmede çift fiber optik kablolar tercih edilir. Bu kablolardan bir tanesi alış diğeri ise gönderme amacıyla kullanılır.

Single mode SFP’lerde 1310 nm ve 1550 nm olmak üzere iki farklı taşıyıcı dalga boyu kullanılır.

  • 1310 nm lazerler 10–20 Km’ye kadar
  • 1550 nm lazerlerle 300 Km’ye kadar

Single mode bidirectional: Haberleşmede kullanılan bu sistemler tek kıl fiberdir. Yalnızca iletişimi almak için kullanılır. Örneğin telsiz sistemlerinde kullanılan sistemler gibi düşünülebilir. Bir telsiz alma için 5.2, gönderme için 5.3 Ghz frekansını kullanırsa aynı anda hem alma hem gönderme yapabilir. Bunun gibi bidirectional SFP’ler de farklı dalga boyarında alma ve gönderme yaptığı için aynı anda hem alma hem gönderme yapabilir.

SFP Satın Alma

Longline; SFP konusunda profesyonel bir ekiple hareket ederek yüksek kaliteye sahip olan ürünlerin tedarikini gerçekleştirir.
İhtiyacınız olan donanıma sahip bir SFP ürünü satın alabilmek için www.longlinestore.com adresinden sitemizi ziyaret edebilir ve peşin fiyatına taksitle satın alabilirsiniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber