Yeni bir müşteri ile anlaşmadan önce mutlaka bir Seo raporu hazırlanmalıdır. Bu hem müşterinin web sitesindeki problemleri ve pazardaki rekabeti görmesi açısından oldukça önemli hem de seo ajansının müşteri ile oluşturacağı stratejiyi belirlemek için önemlidir. Teknik, Rakip Fırsat ve Backlink Analizleri olmak üzere 4 part oluşturabilirsiniz. Gelin bir seo raporu’ nda teknik analiz hazırlamanın yöntemlerine bakalım;

1 - Teknik Analiz 

Teknik analiz hazırlarken çeşitli toollardan yararlanmanız gerekebilir, manuel olarak hazırlamanız çok zaman kaybettirecektir. Peki teknik analiz yaparken nelere dikkat edilmeli ?

  • Page Title (Sayfa Başlığı) Analizi

Sayfa başlıkları Google botları tarafından web sitesini ziyaret edildiğinde ilk alandır uğranılan alandır. Bu alanda yazılan içerikler hem botlar, hem de arama sonuçlarını gören insanlar için önem taşır. Sayfa başlığı analizinde dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır ;

-  Seo uyumlu bir sayfa başlığı 30 karakter ve 200 pixelin altında aynı zamanda 60 karakter ve 554 pixelin üstünde olmamalıdır. Sayfa başlığı uzunluklarını kontrol edin.

-  Kopya sayfa başlıklarını ve eksik sayfa başlıklarını tespit edin.

-  H1 ile aynı olan sayfa başlıklarını kontrol edin.

  • Meta Description (Sayfa Açıklaması)

Sayfa açıklamaları, Google botlarına sayfa ile ilgili ipucu verilen alanlardır. Aynı zamanda kullanıcıların arama sonuçlarında istedikleri sayfayı bulmalarını sağlayan ipuçlarıdır. CTR oranını arttırarak olumlu sinyaller taşır ve organik değeri arttırır.

-  Seo uyumlu bir sayfa açıklaması 70 karakterin altında ve 155 karakterin üstünde olmamalıdır.

-  Sayfa açıklamalarını analiz ederken, unutulan, kopya ve çoklu sayfa başlıkları tespit edilmeli.

  • H1 Etiket Analizi

Heading etiketleri sayfanın ilgili olduğu konuyu anlatan özet metinlerdir ve her sayfada bulunması gerekmektedir. H1 ve H6 arasında rakamlarla ifade edilmektedir ve H1 öncelik taşır. Seo açısından önemli olan heading etiketleri belli bir hiyerarşide oluşturularak Google botlarına başlıkların önemi belirtilmelidir.

  • Görsel Alt Text Analizi

Görsel alt text etiketi Google botlarına görsel içeriği hakkında bilgi verir. Google botları görselleri alt text olmadan anlamlandırmada zorluk yaşarlar. 

 -  Görsel alt text analizinde görsellerin boyutlarını ve görsel alt textlerin olup olmadığını kontrol ederek optimizasyon yapılması önerilebilir.

  • Response Code Analizi

Response Code analizi özellikle 404 sayfaların tespiti için oldukça önemlidir. Çok fazla ‘’404 Not Found ‘’ hatası olan bir web site, güven kaybedici bir unsur barındırır ve bounce rate değerlerini yükseltir. Özellikle gelen kullanıcılar açısından kötü bir intiba bırakan 404 sayfalar ‘’kullanıcı deneyimi’’ açısından web sitenizi olumsuz etkiler. Bu nedenle 404 sayfaların uyumlu bir sayfaya yönlendirilmeleri gerekmektedir.

  • Canonical Etiket Analizi

Birbirine benzer içeriklerin bulunduğu sayfalar, Google botlarına tarama sırasında zorluk çıkartır. Canonical etiketleri Google botlarına kopya içeriğin bulunmadığını belirtir. Ceza almamak için doğru yerleştirilmesi gerekmektedir.

  • İç Linkleme Analizi - Hız Analizi 

  • İç linkleme analizinde Google botlarının ulaşamayacağı kadar derinde kalan sayfalar tespit edilmelidir. Aynı zamanda 3 tık’ tan fazla sayfa değiştirerek ulaşılabilecek URL’ler tarama bütçesinin verimsiz harcanmasını sağlayacak, önemli sayfaların yeteri kadar taranamamasına sebep olacaktır.

  • Hız, web siteler için oldukça önemli bir etkendir. Hız skoru kriteri minimum 80 olmalıdır. Yardımcı toollar aracılığı ile hız analizi yapılarak masaüstü ve mobil hız skoru tespit edilmeli ve optimizasyon önerilerinde bulunulmalı.

Performansı yüksek bir seo çalışması ve başarılı raporlama teknikleri için seo araçlarını doğru kullanan bir SEO ajansı gereklidir. Siz de doğru bir SEO çalışması için www.bigbang-digital.com ile iletişime geçebilirsiniz.

Advertorial

 

Editör: Vitrin Haber