Çoğu hastalığın fiziksel sebepleri olsa da depresyon ve alkolizm gibi rahatsızlıkların çevresel, genetik ve duygusal faktörlerden kaynaklandığını biliyoruz. Saç koparma hastalığı da bunlardan biridir.

Yolunda gitmeyen şeyler, stres ya da üzüntü buna sebep olabilir. Her ne kadar halk arasında saç koparma olarak da bilinse bu hastalığın tıp literatüründeki adı Trikotillomani'dir. Hastalığa sahip kişinin saçlarını koparmasına, kendisini durduramamasına sebep olan hastalık dermatolojik zararlara sebep olur.

Kökünden koparılan saçlar kişinin kafa derisinde tahrişe ve yaralara da neden olabilir. Sadece saçları koparmakla kalmayan kişi zamanla kirpiklerini, bıyıklarını da koparmaya başlar ve günlük hayatında çeşitli zorluklarla karşılaşır. Peki, psikoloji kökenli bu hastalığa ne sebep olur?

Hastalığın Nedenleri

Her ne kadar hastalığın ilk tanısı 1900'lü yıllarda Fransız bir cilt hastalıkları uzmanı tarafından konulmuşsa da günümüzde hâlâ nedenleri tam olarak bilinmiyor. Yapılan nörolojik ve psikiyatrik araştırmalar sonucu saç koparma hastalığına sebep olabilecek birbirinden farklı faktörler bulunmuş ancak net bir sebep bulunamamıştır. Herhangi bir etnik kökeni, cinsiyeti ya da yaş aralığını değil herkesi etkileyebilecek olan saç koparma hastalığı yetişkin kadınlarda daha fazla görülmektedir. Bilim insanları istatistiklere bakarak bunun stres kaynaklı olabileceğini düşünseler de çocukluk çağında görülen vakalar için bu açıklama yetersiz kalmaktadır.

Tedavisi Mümkün Müdür?

Saç koparma hastalığından muzdarip olan insanlar, genelde bundan memnun değillerdir ve kurtulmak isterler. Psikoloji kökenli çoğu hastalık gibi bir uzmandan destek alınarak hastalığın şiddetlenmesi önlenebilir ve hatta bastırılabilir. Psikiyatrlar Trikotillomani 'yi "dürtü bozukluğu" kategorisinde sınıflandırmışlar ve iki farklı tedavi yöntemi geliştirmişlerdir. Bu tedaviler Davranış Tedavisi ve İlaç Tedavisi olarak isimlendirilir. İlaç tedavisi diğerine nazaran daha hızlı etki gösterse de uzun vadede davranış tedavisinin daha etkili olduğu görülmüştür.

Eşlik Eden Hastalıklar

Trikotillomani'yle beraber en sık rastlanan hastalıklar yeme bozukluğu, depresyon, panik atak ve Obsesif Kompulsif Davranış Bozukluğudur. Bazı hastalarda koparılan saçların yutulduğu da görülmektedir. Tedavi sonucu bu hastalıkların etkisinin de azaldığı görülmüştür. Depresyonun, saç koparma hastalığında diğerlerinden daha büyük payı olduğu düşünülmektedir.

https://www.newhair.com.tr/trikotillomani-sac-koparma-hastaligi-medikal-sac

https://www.newhair.com.tr/sac-koparma-hastaligi-trikotillomani

https://www.newhair.com.tr

Advertorial haber

Editör: Vitrin Haber