Pnömatik vanalar, bir pnömatik sistem içerisinde hareket ederken hava basıncını, hızını ve miktarını kontrol eder. Gücü iletebilmek için basınçlı havanın gücüne bağlı olan pnömatik sistemler, pnömatik olarak çalıştırılan elektrikli ev aletlerinden dizel motorlara kadar sayısız endüstriyel akış uygulamasında bulunabilirler.

Pnömatik Vananın Kullanım İçeriği

Pnömatik sistemde olan havanın akışını kontrol etmek için kullanılır. Bu akışı, havayı veya gazı kaynağında kontrol ederek, gerektiği zaman otomatik bir pnömatik sistemdeki borulara ya da cihazlara geçişini düzenleyerek yapar.

Pnömatik Vananın Görevi Nedir?

Bir pnömatik vana, aynı zamanda yön kontrol eden vana olarak da bilinir. Bu valfin ana işlevi, hava akışını değiştirmektir. Pnömatik vanalar basıncı koruyabilir. Yelpazesi çok geniş olan bu vananın birçok kategorisi vardır. Tarzlarına, tiplerine, tasarım ilkelerine, çalışma şekillerine, boyutlarına ve işlevlerine göre sınıflandırılabilir. Tek bir akış yolunun açılıp kapanma gibi en basit işlevini, basınç akışının orantısal kontrolüne kadar gerçekleştirebilir. Pnömatik vanalar, çoğunlukla kontrol fonksiyonuna sahiptir. Bir kontrol fonksiyonu, kontrol enerjisi gerektirir.

Pnömatik Vana Çeşitleri Nelerdir?

Yön kontrol vanası olarak da adlandırılan pnömatik vanalar, aşağıdakileri içeren birkaç farklı yaklaşım kullanılarak sınıflandırılabilir:

  • Sahip oldukları giriş ve çıkış portlarının sayısı,
  • Anahtarlandırma konumlarının sayısı,
  • Mevcut akış yollarının sayısı,
  • Portları açmak ya da kapatmak için kullanılan mekanizma,
  • Henüz harekete geçmemiş durumdayken vananın bulunduğu konum olarak sınıflandırılabilir.

Hava akışını yönünü kontrol eden veya akışı hep birlikte engelleyen fonksiyonel yön vanaları, birden fazla varyantı barındıran geniş bir pnömatik valf sınıfıdır. Bu cihazlar ana basınçlı hava beslemesini sisteme bağlamak veya sistemden ayırmak ya da hava silindirleri ilerletip geri çekmek gibi çeşitli şekillerde kullanılabilir.

Vana çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için https://www.smstork.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber