Kapı dedektörü güvenlik açısından X-Ray cihazlarının yanında kişilerin bagaj, çanta, valizleri aranırken eş zamanlı olarak kişilerin içerisinden geçip üzerlerinde delici, kesici alet ya da silah olup olmadığını taramaktadır. Kapı tipi metal boy dedektörleri çeşit olarak genellikle 9,18 ve 33 bölgeli çeşitlerden oluşmaktadır. Kapı tipi boy dedektörleri içinden geçen kişilerin üzerinde ve hangi bölgesinde delici, kesici alet ya da bıçak olup olmadığı hakkında bilgi verir. Bölge sayısı çoğaldıkça tarama alanı da küçülmekte olup nokta atışı bölgeler el dedektörü ile aranıp güvenlik sağlanabilmektedir.

Tek başına çalışabildiği gibi geçiş yoğunluğu olan bölgelerde birden azla boy dedektörünü de yan yana konumlandırabilirsiniz. Yan yana konumlananan boy dedektörlerinin birbirlerinden frekans parazitlenmesi oluşmaması için frekans bantları değiştirilebilmektedir. İçinden geçen kişi sayısı dışında üzerinde bulanan sayaç sayesinde toplam geçiş ve alarmlı geçiş sayısı hakkında bilgi de verebilmektedir. Ayrıca kapı dedektörü cihazının üzerinde bulunan hassasiyet ayarı sayesinden daha büyük parçalar için hassasiyeti düşürüp, daha parçaların tespiti için de hassasiyet ayarını yükseltebiliriz. Sesli ve görsel uyarı veren boy dedektörleri alarm veren bölgeyi ekranda göstererek güvenlik görevlisinin ilgili bölgeyi el dedektörü ile araması sağlanmaktadır.

Günümüzde oluşan adli vakaların çoğu delici, kesici alet ve silahla yaralama olaylarını kapsamaktadır. Toplum içinde bu tür tehlikeli kişilerin bulunmasını önleme konusunda alınan en önemli önlemlerden biri de boy dedektörleridir. Toplum açısından tehlike yaratacak kişilerin tespiti ve ardından kalabalıktan uzaklaştırılarak güvenliği üt seviyeye taşımaya yardımcı olmaktadırlar. Altyapı açısından zorluk çıkarmayan bu cihazlar şehir şebeke voltajı olan 220 Volt ile çalışabilmekte olup, düz zeminde konumlanması yeterlidir. İster yere sabitleyebilir, isterseniz portatif olarak sabitlemeden de kullanabilirsiniz.

KAPI KİLİTLERİ NEDİR?

Kapı kilit sistemleri genellikle piyasada bulunan ahşap, çelik, cam, metal, pvc kapı türlerinin hepsine uyum sağlayabilecek nitelikte üretilmektedir. Çeşit olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar elektromekanik ve elektromanyetik kapı kilitleridir. Kapı kilidi sistemleri elektromanyetik kilitler mıknatıs mantığıyla çalışırlar. Bu kilit türü sürekli üzerinde enerji olacak şekilde kapıyı kapalı tutup kontrollü geçişin yapılmasına yardımcı olmaktadır. Elektromekanik kilitler ise tetik sinyali geldiğinde kendini açacak şekilde üretilmiştir. Kişi geçişini kontrol altına almak için üretilen bu kilitler iç ve dış mekân olarak da çalışabilmektedir. Genellikle firmalar bina içlerinde yetkilendirme ve personel devam kontrol sistemleri ile de desteklenen bu kilitler, kartlı geçiş, yüz tanıma, parmak izi, avuç içi damar tanıma gibi röle çıkışı verebilen tüm cihazlarla çalışabilmektedir. Kapı yapısına ve kullanım amacına göre değişen bu kilitler hem yabancı kişilerin geçişini engellediği gibi yetkili kişilerin de saat kaçta hangi kapıdan geçtiğini de kontrol edebilmektedir.

 Kartlı kilidi günümüzde en çok kullanılan kilit ve geçiş mekanizmalarındandır. Kartlı geçişin kullanıldığı cihazlar ve bunların tetikleyerek aktif hale getirdiği elektromekanik ve elektromanyetik kilitler günlük hayatımızda sık sık karşılaştığımız türden sistemlerdir. Teknolojik olarak kart okuyucular farklı kart türlerini okuyabilmektedir. Bunlar Proximity, Mifare, HID olmakla beraber kart niteliğine göre okuyucular da çeşitlenmektedir. Kartlı kapı kilidi sistemleri genellikle iş yerleri, okul, otel ve rezidans odaları, plazalarda, asansörlerde, siteler vb. yerlerde sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Kontrollü geçişin sağlandığı bu kapılarda geçişlerin kayıtları alınıp, raporlanabildiği gibi sadece bulunduğu kapıya tetik verebilen stand alone çalışan cihazlarda bulunmaktadır.

Geçici veya kalıcı konaklama olarak hizmet veren Otel, Tatil Köyü, Rezidans v.b. işletmelerin hem misafirlerinin güvenliği hem de işletme giderlerini (Elektrik, su v.b.) kontrol altına almak için  kapı kilidi sistemleri kullanılmaktadır. Bu sistemler hem oda ve müşteri güvenliğini hem yetkisiz kişilerin odalara girmemesini hem de konaklayan müşterilerin odalarını terk ettiklerinde odada bulunan elektrikle çalışan cihazların Energy Saver cihazları aracılığıyla otomatik olarak kapanması sağlanarak, bu tür hizmet veren işletmelerin giderlerini kontrol altına alması amaçlanmıştır. Farklı kart türleriyle çalışan  otel kapı kilidi sistemleri müşterilerin hangi gün veya süreler dahilinde işletmede kalacağı belirlenerek haksız kullanımlarından önüne geçilmektedir. Müşteri tarafında ise, odada bulunan eşyaların güvenliği de bu sistemler sayesinde sağlanarak müşteri memnuniyetini arttırmaktadır.

Kartlı kapı kilidi sistemleri yetkili kişilerin ilgili kapılardan geçmesini sağlamakla birlikte, asansörlerde de kullanılmaktadır. Hem asansörü çağırıp hem de kapısının açılmasını sağlamanın yanı sıra kart okuyucu ile her kata o katta yetkili kişilerin geçebilmesini de sağlamaktadır. Sensörlü kapılarda da kullanılan kartlı sistemler hem estetik hem de güvenlik açısından kullanıldıkları kurumda kontrollü geçişi sağlamaktadır.

Otopark bölgesinde geçişlerde, apartman girişlerinde, departman girişlerinde de sıkça karşılaştığımız kartlı kapı kilidi sistemleri, tek bir kartla tüm bu kartlı geçiş sistemlerinden geçmemizi sağlayan anahtar niteliğindedir.

Advertorial