Isı, gaz ve su gibi akışkan maddelerin yön değiştirmesini sağlayan paslanmaz dirsek boru hatlarında eskiye nazaran çoğunlukla kullanılıyor.

Boru hatlarında en çok kullanılan materyallerin başında gelen paslanmaz dirsek paslanmaz depo ile paslanmaz kazan çıkışlarında da sıklıkla tercih ediliyor. Paslanmaz dirsekler genel itibari ile açılı olarak kullanılıp sıklıkla kullanılan açısı 90 derecedir. Dirsekte dönüş açısı derecede farklılık oluşturması nedeni ile dönüş açısı farklı derecelerde de kullanılıyor.

Paslanmaz Fittings Çeşidi Olarak Paslanmaz Dirsek

Paslanmaz dirsek bir paslanmaz fittings çeşidi olarak kullanılıyor. Bu ürünün kalitesi içeriğindeki elementlere göre farklılık gösteriyor. Kalitelerine başlıca türleri şunlardır:

  • 304 kalite dirsek
  • 316 kalite dirsek
  • 321 kalite dirsek
  • 310 kalite dirsek

Bu kalitelerde ki dirsekler hattan geçecek olan akışkana göre tercih edilir. 304: hava ve kimyasal aşındırıcı sıvıların dışındaki akışkanlarda kullanılır. 316: Bu paslanmaz çelik genellikle sanayi tesislerinde kullanılan kimyasal maddelere dayanıklıdır. Ayrıca ısının olduğu devrelerde de kullanıma uygundur. 321 ve 310: Yüksek ısıya dayanıklı olup daha çok ısı kazanları, nükleer tesisler ve çimento fabrikalarında kullanılır.

Bağlantı Noktalarına Göre Boru Bağlantı Elemanları

Bağlantı türlerine göre farklı sınıflara ayrılan boru bağlantı elemanları paslanmaz dişli dirsek, paslanmaz patent dirsek, paslanmaz soket kaynaklı dirsek ve paslanmaz yüksüklü dirsek olmaktadır.

Paslanmaz Soket Kaynaklı Dirsek: Boru dış çaplarına göre açılmış olup yüksek basınçlı devrelerde kullanıma uygundur.

Paslanmaz Patent Dirsek: İhtiyaca göre şekillendirilip oluşturulan dirseklerdir.

Paslanmaz Dişli Dirsek: Paslanmaz çeliğin eritilmiş normun olup farklı kalıplara dökülmesi ile elde edilir. Genellikle küçük çaplarda kullanılırlar. Paslanmaz dişli dirsek kendi arasında 2 türe ayrılır. Her iki tarafında da dişi bağlantısı olanlar paslanmaz dişli olarak adlandırılmakta, her iki tarafında da erkek bağlantı olanlar paslanmaz dişli kuyruklu dirsek olarak adlandırılmaktadır.

Paslanmaz NPT Dişli Dirsek: İç yapısında boru dış çapına doğru açılmış olup bu dişlere göre yivlenmiş dirseklerdir. NPT dişli paslanmaz çelik elektrik santralleri gibi yüksek basınçlı alanlarda kullanıma uygundur.

Paslanmaz Yüksüklü Dirsek: Sızdırmazlık sağlayan bu ekipman doğalgaz, yangın devreleri ve petrol rafineleri gibi alanlarda kullanıma uygunluk gösterir. Borşen tüm üretimlerinde kaliteye önem vererek faaliyette bulunmakta ve güvenilir marka olarak tecrübe ile hizmet vermektedir.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber