"Ortodonti" kelimesi; Yunanca düz anlamına gelen "orthos" ile diş anlamındaki "odontos" sözcüklerinin birleşmesi sonucu oluşmuştur. Ortodonti, dişlerdeki çapraşıklıkların ve çenelerdeki anormal kapanışların tedavisiyle ilgilenen uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedavi türleri nelerdir?

Koruyucu ortodonti: Ortodontinin ilk amacı çocuklarda anomalinin oluşmasının önüne geçmektir. Bu amaçla yer tutucu uygulamaları, çürüyen süt dişlerine dolgu yapılması gibi uygulamalar yapılmaktadır. Durdurucu ortodonti: Anomalinin oluşmasının önüne geçilemediği durumlarda onun daha da ilerlemesinin önlenmesi amacıyla yapılan uygulamalardır. Diş sürmesi tamamlanmadan önce yapılan genişletme ve alışkanlık kırıcı apareyler bu uygulamalara örnek verilebilir. Tedavi edici ortodonti: Anomalinin ortaya çıkmasının önlenemediği durumlarda onu tedavi etmek için yapılan uygulamalardır. Bu durumda iyi bir çiğneme, konuşma ve solunum fonksiyonu sağlamak, iyi bir diş-çene ve yüz estetiği sağlamak ve böylece hastanın özgüvenini geri kazanması hedeflenmektedir.

Ortodontik tedavi için ideal yaş nedir?
Genellikle dişsel bozuklukların tedavisine başlamak için ideal yaş daimi dişlerin tamamlanmak üzere olduğu 11-12 yaşlardır. Ancak çeneleri ilgilendiren problemler varsa, süt dişleri erken kaybedildiyse, parmak emme, dil itme gibi kötü alışkanlıklar varsa tedaviye daha erken başlamak gerekebilir. Bu yüzden 6-7 yaş civarında bir ortodonti uzmanına muayene olmak önem taşımaktadır.

Yetişkinlerde ortodontik tedavi
Erken dönemde müdahale edilememiş diş çapraşıklıkları, çene kapanış bozuklukları, diş kaybına bağlı oluşan problemler erişkin yaşta da tedavi edilebilmektedir.

Ortodontik tedavi ne kadar sürer?
Aktif ortodontik tedavi ortalama 1,5-2 yıl sürer. Ancak bu süre hastanın yaşına, tedavinin şekline ve hasta operasyonuna göre değişebilmektedir.

Tedavi seanslarım hangi sıklıkta ve sürededir?
Randevularınız 4 haftada bir olacaktır. Kayıtlarınızın alınacağı ve braketlerinizin takılacağı ilk randevular 1 saat civarında sürmektedir. Diğer randevularınız braket kopması ve tel kırılması olmadığı sürece 15 dk-yarım saat sürmektedir.

Tedavi süresince nelere dikkat edilmelidir?
Asitli, sert ve yapışkan gıdalar tüketilmemelidir. Her yemeğin ardından dişler fırçalanmalıdır. Tel ve braketlerin haricinde doktorunuz aparey veya elastik kullanmanızı isterse özenle kullanılmalıdır. Tedavi süresince disiplinli olunmalıdır. Çanakkale de ilk ortodonti tedavisini Özel Klinikka Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği başlatmıştır.

ADVERTORİAL
 
Editör: Vitrin Haber