Bahçe, ev ya da ofis gibi her ortama uyum sağlayabilen zambaklar şıklıkları ile de bakanları kendilerine hayran bırakıyor. Bunun yanı sıra hediye alternatifi olarak da zambak sıklıkla tercih edilen bir çiçek türü.
 
İster hediye olarak isterse de kendimiz almış olalım lilyum çiçeğinin uzun ömürlü olup yanımızda yer alması en fazla istediğimiz şeylerin başında geliyor. Ancak zambakların naif ve narin yapıları bakımını oldukça zorlaştırıyor. Biz de bu yazımızda zambak bakımına yönelik ipuçlarını sizinle paylaşacağız. Bu sayede gözbebeğiniz olan çiçeğinizin ömrünü uzatabilirsiniz.

Lilyum Bakımı Nasıl Olur?

Doğadaki en güzel renkleri yapraklarına yansıtan lilyum çiçeğinin ömürlü olması için aşağıda vereceğimiz adımları takip etmeniz yeterli olacak. 

Adım 1: Işığı İyi Ayarlayın

Her çiçek için ışık önem taşır ancak konu zambak olunca biraz daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gereken lilyum için en uygun ışık dolaylı yollardan elde edilenler oluyor. Direkt olarak güneş ışığına maruz kalması ise kuruyup ölmesine neden olabilir. 
 

Adım 2: Hava Akımlarına Dikkat Edin

Zambak çiçeğinin en hassas olduğu noktalardan birisi de hava akımları oluyor. En ufak hava akımlardan bile kolayca etkilenip zambaklar için havanın hep aynı olması gerekiyor. Ayrıca hava sıcaklığı da lilyumları etkileyen bir başka detay. Aşırı soğuk ve sıcak havalara dayanamayan lilyum için ortalama bir sıcaklık değeri tercih etmeniz gerekiyor.
 

Adım 3: Yalnız Olsun

Zambak çiçeğinin solup ölmemesi için bulunduğu ortamdaki tek çiçek olmasında fayda var. Aksi bir durumda sararıp solacak olan zambağın başka cisimler ile de temas etmemesi ömrünü uzatacak detaylar arasında bulunuyor.

Adım 4: Sulama 

Sulama konusu insanların en fazla karıştırdığı ve hata yaptığı adımlardan birisi olarak biliniyor. Fazla ya da az su verilmesi bitkinin ölmesine neden olan en büyük etken. Zambak çiçeğinin sulanmasında ise dikkat etmeniz gereken şeylerin başında mevsim geliyor. Yaz aylarında daha fazla su isteyen zambak için kış aylarında daha az su verilebilir. Ancak kışın sulama yaparken musluk suyu kullanmamaya özen gösterin.
 
Buna ek olarak sulama yaparken toprağın her noktasının ıslandığından emin olmanız gerekiyor. Bu sayede bitkinin kökleri daha fazla su emeceği için ömrü daha uzun olacaktır. Bununla birlikte bitki çok fazla büyümediği sürece su miktarının aynı tutulması gerekiyor.
 

Adım 5: Saksı Değişimi Nasıl Yapılır?

Daha uzun ömürlü bir zambak çiçeğiiçin saksının durumu da oldukça önemli. Lilyumu içinde tutan ve ömrünü aslında belirleyen araçlardan olan saksının 2 yılda bir değiştirilmesinde yarar var. Ancak saksı değişimi yaparken Mayıs, Haziran gibi yılın sıcak aylarını tercih etmeniz bitkinizin yine ortamına uyum sağlamasını kolaylaştırabilirsiniz. 
 
ADVERTORİAL
Editör: Vitrin Haber