Günümüzde hemen hemen her şeyin dijitalleştiği dönemde, epey uzun zamandır hayatımızda bulunan

, sesimizi kayıt altına alan, video, radyo, müzik yahut herhangi bir sahnelemede kullandığımız bir diğer teknoloji de mikrofondur. Bilhassa günümüzde kullanımına daha da ihtiyaç duyar olduk. Covid sebebiyle işten okula kadar her şeyin online eğitime döndüğü bu dönemde mikrofon daha ön plana çıkmış oldu. Mikrofonun kullanımı ile aynı doğrultuda mikrofondaki ses arızalanmaları da meydana geldi. Bilhassa online iş toplantısında başınıza geldiği zaman işleri sarpa saracak bir hâl bile alabilir bir vaziyet sergilemeye başladı.

Böyle anlarda ihtiyaç duyduğumuz şey mikrofonu test edebilmek, ses kalitesini vesaire kontrol

edebilmektir. Bu yazımızda sizlere mikrofon testini yapabilmeniz için birkaç durumdan bahsedeceğiz.

Mikrofon Testi Nasıl Yapılır?

Windows üzerinden yapabileceğiniz en basit mikrofon test türü ses aygıtlarını kullanmaktır. Pencere kısmından ses aygıtlarına yahut ses ayarlarına tıkladıktan sonra kayıt bölmesinden “dinle” butonu ile mikrofondan ses gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.

Bunun haricinde sesinizin bilgisayara ne kadar kaliteli ve temiz aktarılabildiğini test etmek için sesinizi kaydetmeyi deneyin. Bilgisayarınızdan ses kayıt bölmesi sayesinde sesinizi kaydedebilirsiniz. Herhangi bir cızırtı vesaire duyduğunuzda ise bu sefer mikrofonun kendisini el verdiğince incelemek durumunda kalıyorsunuz.

Mikrofonun ta kendisini incelerken eğer bir bilişimci yahut teknolojiyle makinesel olarak ilgilenen biri değilseniz yapacaklarınız biraz kısıtlı kalacaktır. Mikrofon kontrolünü bu sefer telefon, tablet gibi tüm cihazlarda deneyiniz. Eğer hiçbirinde çalışmıyorsa mikrofonda arıza var demektir. Ancak sadece bilgisayar üzerinde çalışmıyorsa biraz daha denenmeli ve olmadığı takdirde ses kartından biraz da olsa endişe duymalıdır.

Bunlar haricinde kullanabileceğiniz yöntemlerde online testleri kullanabilirsiniz. İnternetin arama motoru üzerinden aratma yaparak “mikrofon testi” yazıp, uygulamalar aracılığıyla da mikrofonunuzu test edebilirsiniz.

Mikrofon Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  • Hangi amacınızı karşılamak için aldığınıza dikkat edin. Örneğin, şarkı söylemek için birisinin USB tarzı ses kayıt cihazı alması saçma ve ses kaydı açısından kalitesiz olur.
  • Ses frekanslarını kontrol edin.
  • Mikrofonların türünü araştırmayı unutmayın. Çok yönlü bir mikrofona ihtiyaç duyduğunuzda kutup desenlerini biliyor olmanız gerektiği gibi.

https://www.elitmuzik.com.tr/blog/icerik/mikrofon-test-etme


Advertorial

Editör: Vitrin Haber