Son zamanlarda Karadeniz lezzetleri oldukça revaçta. Karadeniz’e gidenler mutlaka mıhlama, kuymak gibi yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmüyor. Bunu fırsata çeviren yöre halkı da bu lezzetleri gayet güzel bir şekilde pazarlıyor. Özellikle sosyal medya üzerinden yayılan görüntüler insanlarda mutlaka bir Karadeniz’e gitme ve bu yöresel lezzetlerden tatma isteği uyandırıyor.

Mıhlamanın yapılması ve sunumu için kullanılan peynirler aynı şekilde doğal yollardan ve ürünlerden elde ediliyor. Özellikle mıhlama yapımında kullanılan tel peynir mıhlamalık peynir olarak anılıyor. Lezzetli bir mıhlama yapmak ve bu lezzetin tadına varmak için peyniri doğruyu seçmek önem taşıyor. Bu yazımızda bu konuya değinmiş olacağız.

Mıhlamalık Peynir Nedir?

Genel tabiriyle mıhlama yapımında kullanılan peynire mıhlamalık peynir deniyor. Ancak bu peynirin elde edilmesinden kullanılmasına kadar birçok özelliği bulunuyor. Karadeniz yöresinde mıhlamalar tel peynirle yapılıyor. Bu tel peynirin en önemli özelliği ise tavada tam kıvamında erimesi ve mıhlamanın lezzetini tam olarak sağlanması olduğu söyleniyor. Ayrıca eriyen peynirin kalitesi kendi kıvamı kadar uzamasına da yol açıyor. Yani o fotoğraflarda gördüğümüz meşhur tavadan uzayan peynir tel peynir olarak adlandırılıyor.

Yine mıhlamalık peynirin özellikleri arasında tuzlu olması bulunuyor. Belirli bir tuz oranına sahip olan peynir mıhlamaya da ayrı bir lezzet katıyor. Sadece bu peynir kullanılarak yapılan mıhlamalara tekrardan tuz atmaya gerek kalmıyor. Bütün bunlar bir araya geldiğinde oldukça lezzetli ve yöresel bir mıhlama ortaya çıkıyor.

Mıhlamalık Peynir Nasıl Yapılıyor?

Mıhlamalık peynir özel olarak üretiliyor. Peynirin yapımı esnasında tuz ve süt kullanılıyor. Hayvanlardan alınan sütler yağlarından arındırılarak kaynatılmaya bırakılıyor. Süt kaynatıldıktan sonra süt mayasıyla mayalanmaya bırakılıyor. Mayalanan sütün pıhtılaşması ve daha kıvamlı bir hal almasıyla yoğrulur ve tel tel ayrılır. Bu şekilde elde edilen tel peyniri de mıhlama yapımında oldukça fazla kullanılır.

Bu şekilde mıhlamalık peynir yapmak hemen herkes için mümkün. Tabi doğal yollardan yapılması kullanılan sütün katkısız olması gibi unsurlar peynirin ve dolayısıyla da mıhlamanın lezzetini daha da artıracaktır.

Tel peynirin içerisinde bulunan vitamin ve mineraller de insan sağlığına fayda sağlıyor. Günümüzde hemen bütün gıdaların katkı maddesi barındırması ve insan sağlığını tehdit etmesi düşünüldüğünde doğal yollardan elde edilen mıhlamalık peyniri tüketmenin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

Mıhlamalık Peynir Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Aslında mıhlama için özel olarak üretilen peynir yoktur. Doğal yollardan üretilen peynirlerin bazıları mıhlamanın yapımında kullanılıyor. Bu peynirleri tercih ederken de dikkat edilmesi gereken en önemli nokta herhangi bir katkı maddesini içermemesi ve tamamen doğal yollardan üretilmiş olmasıdır. Bu sayede hem insan sağlığı olumsuz etkilenmeyecek hem de yapılacak mıhlamanın lezzeti daha da artacaktır.

Bununla birlikte katkı maddeli ürünlerin raf ömrü oldukça kısa olabiliyor. Doğal ürünler ise saklama şartlarına riayet edildiğinde uzun müddet saklanıp tüketilebiliyor. Bu bağlamda mıhlama yapmak için piyasadan alınan her peynir mıhlamalık peynir değildir. Mıhlamalık peyniri seçmek için yukarıda saydığımız kriterlere dikkat etmek de fayda var.

Yine mıhlamalık peynir seçiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta da seçilen peynirin tel tel olmasıdır. Mıhlamanın esasını oluşturan peynirin kıvamlı olması ve ısıtılınca eriyerek kıvamını kaybetmeden uzaması tel peynirler sayesinde oluyor. Bu çerçevede mıhlamalık peynir alımında tel peynir almaya dikkat etmek gerekiyor. Piyasa araştırması yaparken peynirlerin özelliklerine azami dikkat etmek gerekiyor. Tel peynir mıhlama için sıkça tercih ediliyor.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber