KYK bursu üniversitede öğrenim gören öğrencilere ödenen ve geri ödemesi olmayan bir burs çeşididir. KYK bursu sigortalı işe girince kesilir mi 2018 yılında üniversite kazanan öğrenciler ve KYK bursu alan öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan biridir. KYK bursu üniversite öğrencilerine aylık olarak ödenmektedir. Ancak üniversite öğrencilerinin bu bursu alabilmesi için başvuru yapması gerekmektedir. Birçok üniversite öğrencisi eğitim masraflarını ve özel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için bir işte çalışmak istemektedir.
İş başvurusunda bulunmayı düşünen öğrenciler sigortalı işte çalışınca burs kesilir mi endişesi yaşamaktadırlar. KYK bursu aylık olarak düzenli ödenen bir burstur ve geri ödemesiz olduğu için öğrenciler bu burs haklarını kaybetmek istememektedirler. KYK Bursu kimlere verilmektedir sorusunu önce cevaplamak faydalı olacaktır. Çünkü isteyen her öğrenci bu bursu alamamaktadır.
Sigorta KYK bursunu etkiler mi sorusu öğrencilerin çalışmaya başlamadan iyi araştırmaları gereken bir sorudur. Çünkü KYK bursunun çıkması kolay olmamaktadır. Şartları sağlayan ve kendisine KYK bursu çıkan öğrenciler bu bursun kaybetmeyi istememektedirler. Özellikle bu bursun geri ödemesiz olması bursun cazibesini artırmaktadır ve öğrenciye avantaj sağlamaktadır.
KYK Bursu Öncelikli Olarak Kimlere Verilmektedir?
Öğrencilere KYK bursu tahsis edilirken bazı şartları sağlamaları istenmektedir. KYK bursunun öncelikli olarak verildiği öğrencilerin sahip olması gereken özellikler şu şekildedir:
1. Şehitlerin geride kalan çocukları, şehidin bekâr olması durumunda ise kardeşi,
2. Gazilerin çocukları, gazi bekâr ise kardeşi,
3. Sağlık kurulu raporu alan ve bu raporda %40 oranında engeli olduğu tespit edilen öğrenciler,
4. Annesi ya da babası vefat etmiş üniversite öğrencileri,
5. Lise ve dengi olan okullardaki öğrenimlerini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na bağlı yetiştirme yurtlarında kalarak tamamlayan öğrenciler,
6. Lise ve dengi olan öğrenimlerini Darüşşafaka Okulları'nda okuyarak tamamlayanlar,
7. Amatör olarak milli sporcu olan öğrenciler,
8. Üniversite sınavında ham puan hesaplamasında ilk yüz öğrenci arasında olanlar.
Birinci öğretim ve ikinci öğretim öğrencileri de burs alabilmektedir. Ancak açık öğretim öğrencilerine burs verilmemektedir. Üniversite öğrencilerinin burs alabilmelerinin ilk şartı örgün öğrenimde okuyor olmalarıdır. Üniversite öğrencilerine hem burs hem de kredi ödemesi aynı anda yapılmamaktadır. Öğrenciler bu haklardan sadece birinden yararlanabilmektedirler. Yetim aylığı alan ya da nafaka alan öğrenciler de burs alabilmektedirler.
KYK Bursu Nedir?
KYK bursu üniversite öğrencilerine verilen geri ödeme gerektirmeyen ve devlet tarafından ödenen bir burs türüdür. Geri ödemesi olmadığı için KYK kredisinden farklıdır. KYK bursu üniversitede okuyan başarılı ve ihtiyaç sahibi olan öğrencilere verilen bir burstur. KYK bursu üniversite öğrencilerine normal öğrenim süreleri tamamlanana kadar aylık olarak ödenmektedir. Her yıl burs ücretlerine zam yapılmaktadır.
KYK Bursunu Hangi Öğrenciler Alamaz?
Üniversitede okuyan her öğrenciye KYK bursu verilmemektedir. Öğrencilerin belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. Öğrenciler şartları sağlasalar bile bursa ayrılan kontenjan kapsamına girmeleri gerekmektedir. KYK bursunu şu durumlarda olan öğrenciler alamamaktadırlar.
1. KYK'dan kredi alan öğrenciler burs alamamaktadırlar. Burs ve kredi aynı anda verilmemektedir.
2. 5102 sayılı kanunun 2. maddesinde belirtilen kamu kurum ve kuruluşlarından birinden burs almakta olan öğrenciler KYK bursu alamazlar.
3. Daha önce burs ya da öğrenim kredisi almış olan hiçbir öğrenci burs alamaz (yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç),
4. 1 öğretim yılı kaybı ola öğrenciler (devamsız ya da sınıf tekrarı olanlar),
5. TC. vatandaşı olmayan öğrenciler,
6. Artık yıl öğrencileri,
7. Yüksek lisans ya da doktora hazırlık sınıfı öğrencileri,
8. Asgari ücret düzeyinde işte çalışanlar,
9. Yanlış evrakla burs beyanında bulunan öğrenciler,
10. Burs almaya yeterli bulunmayan yani kontenjan dahilinde kendisine burs tahsis edilemeyen öğrenciler.
11. Polis Akademisi'nde öğrenim gören öğrenciler ile askeri okullarda okuyan öğrenciler KYK bursundan faydalanamamaktadırlar.
KYK Bursuna Ne Zaman Başvuru Yapabilirim?
Burs başvuruları her yıl KYK tarafından kendi web sitesinde duyurulmaktadır. KYK web sitesini takip etmek gerekmektedir. Bu sebeple her yıl Eylül ayından itibaren web sitesindeki duyurular takip edilmelidir. Genellikle KYK burs ve kredi başvuruları KYK tarafından güz döneminde alınmaktadır. Ara dönemde burs ya da kredi başvurusu yapılmamaktadır.
KYK Bursuna Nasıl Başvuru Yapabilirim?
KYK burs başvuruları e-devlet üzerinden alınmaktadır. Bu sebeple KYK'dan burs almak isteyen öğrencilerin başvuru yapabilmeleri için kendilerine ait bir e-devlet şifresi edinmeleri gerekmektedir. Sistem üzerinden öğrencilerin bilgilerini girmeleri istenmekte ve öğrencilerin bilgilerinin doğruluğu araştırılmaktadır. Devletin belirlediği bütçe oranında her yıl belirli sayıda öğrenciye burs verilmekte, diğer başvuru yapan öğrencilere ise burs çıkmaması halinde ve istemeleri durumunda kredi tahsis edilmektedir.
Kredi Bursa Dönüşebilmekte midir?
Kredi bazı durumlarda bursa dönüşebilmektedir. Kendilerine kredi tahsis edilen öğrencilerden durumlarında değişiklik olan öğrenciler kredilerinin bursa dönüştürülmesi için başvuru yapabilmektedirler. Bu tür durumlarda öğrencilerden durumlarını resmi belgelerle ibraz etmeleri istenmektedir. Öğrencilerin durumlarında gerçekleşen değişikliklerin öncelikli olarak burs verilmesi gereken öğrenciler kapsamına girmesi gerekmektedir. Bu tür durumlarda öğrenciler belgeleri ile birlikte posta yolu ile ya da kendileri KYK Genel Müdürlüklerine giderek değişikliklere ilişkin belgeleri teslim etmelidirler. Öğrenciler belgelerini teslim ettikten sonra öğrencilerin durumu ve belgelerinin doğruluğu kurum tarafından araştırılmaktadır. Uygun olan şartları taşıyan öğrencilerin kredileri bursa dönüştürülmektedir. Aynı zamanda öğrenci burs almaktan vazgeçerse ya da derslerinde başarısız olursa bursu kesilmektedir. Başarısız olan öğrencilerin talep etmeleri durumunda bursları krediye dönüştürülmektedir.
Bursumun Kesilmemesi İçin Nasıl Bir İşte Çalışabilirim?
Öğrenci bursunun kesilmemesi için asgari ücret düzeyinde maaş almadığı bir işte çalışabilir. Ayrıca üniversiteler bünyesinde öğrencilerin iş başvurularının alındığı kantin, kütüphane gibi alanlarda çalıştıkları takdirde bursları kesilmemektedir. Üniversite öğrencileri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na başvuru yaparak ''Kısmi Zamanlı Öğrenci İş Başvuru Formu'' doldurdukları takdirde üniversite bünyesindeki işlerde ücret karşılığında çalışabilmektedirler. Öğrencilerin çalışma süreleri okul saatlerinin dışındaki süreler göz önünde bulundurularak ayarlanmaktadır. Üniversite bünyesindeki bu işlerde öğrenciler sigorta yaptırılarak çalıştırılmaktadırlar. Sigorta yapılması durumunda bursun kesileceğine dair bir ibare bulunmamaktadır. Ancak yine de konu ile ilgili KYK ve Spor Daire Başkanlıklarından ayrıntılı bilgi alınması faydalı olacaktır.
KYK Bursu Hangi Durumlarda Kesilmektedir?
KYK bursunun kesilmesini gerektiren durumlar şu şekilde sıralanabilir:
1. Öğrencinin üniversiteden kendi isteği ile ayrılması, okuldan atılması ya da uzaklaştırma alması.
2. Öğrencinin sağlık nedenleri ile okulu bırakması ya da devam edememesi durumunda.
3. KYK yurtlarından süresiz olarak atılma cezası alma.
4. Başarısız olma.
5. Üniversitenin kapatılması halinde.
6. Kesin hüküm giymesi ve hapse girmesi.
7. En az asgari ücret düzeyinde gelir elde edilen bir işte çalışması.
Dolayısıyla sigorta KYK bursunu etkiler mi sorusunun cevabı aslında KYK bursunun kesilme sebepleri olarak Yüksek Öğrenim ve Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun web sitesinde yer alan KYK bursu kesilme sebepleri arasında yer almamaktadır. Ancak kesin ve net bilgi almak için KYK Yurt Müdürlükleri ya da İl Müdürlükleri'ne başvurmakta, konu ile ilgili bilgi almakta fayda olacaktır.

ADVERTORİAL

 
Editör: Vitrin Haber