Az kullanılan araçların piyasada yer almasını sağlayarak araç sahiplerinin bu araçlardan gelir elde etmesini sağlayan ve giderlerini karşılamasını ön gören kişiden kişiye kiralık araba sistemi ilk olarak Amerika’da 3 sınıf arkadaşının kurdukları şirket ile ortaya çıkmıştır. Bu kişiler ilk olarak yerel bir lokasyonda atıl durumda bulunan araçların kiralanarak gelir etmesi için kurdukları sistem üzerinden çalışmaya başlamıştır.
2010 yılında Amerika’da kurulan bu sistem önceleri sadece Boston şehrinde iken 2012 yılından itibaren tüm dünyada çeşitli farklılıklar ile işlemeye başlamıştır. Şu anda dünyanın birçok ülkesinde kişiden kişiya araç kiralama firmalarına rastlamak mümkündür. Ülkemizde de 4 firma bu hizmeti kullanıcılara sunmaktadır.

Neden Kişiden Kişiye Araç Kiralama?

Kişiden kişiye kiralık araba sisteminde 3 tarafta kazanmaktadır. Yani araç kiralayan kişi aracı kişilerden kiraladığı için fahiş fiyatlar ile karşılaşmazlar. Yani daha uygun fiyatlar ile kaliteli araçlar kiralayabilirler. Diğer taraftan da aracını kiraya vermek isteyen kişiler de boşta duran veya sadece belirli dönemlerde kullandıkları araçları kiraya vererek hem aracın masraflarını karşılayabilir hem de kalan miktarı ekstra gelir olarak kendi için kullanabilir. Diğer taraftan da burada bir diğer kazançlı taraf aracı firmadır. Onlarda filo oluşturmanın maliyetini ortadan kaldırarak tıpkı borsa gibi araç kiralamak isteyen ile aracını kiralamak isteyen kişileri bir araya getirir ve cüzi bir komisyon ile karlı çıkarlar.
 

Kişiden Kişiye Araç Kiralama Platformu: “Arabali.com”

Türkiye’de kişiden kişiye araç kiralama firmalarının sonuncusu Arabali.com oldu. 2017 yılının girişimlerinden olan Arabalı, kişiden kişiye araç kiralama sistemi üzerinden işlemlerini yürütüyor. Yani araç kiralamak isteyen kişiler ile aracını kiralamak isteyen kişileri bir araya getiriyor. Tabi bu noktada platformun çeşitli kuralları bulunuyor. Bu kurallar ile de söz konusu tüm taraflar korunmuş oluyor.
Olası kaza, hasar gibi durumlarda Arabalı’nın sigortası ve ekibi devreye girerek aracın tüm sorunlarını ortadan kaldırıyor. Aynı zamanda araç kiralayan kişiler için de araçların kaliteleri kurallar ile belirlenerek kişilerin korunması ön planda tutuluyor.

Arabalı, kiralamanmasını istediğiniz aracınıza kendi sigorta firması tarafından sigorta ve kasko yaparak güvence altına almaktadır. Burada kendi sigortanıza herhangi bir zarar gelmemektedir. Tıpkı diğer firmalarda olduğu Arabalı’da da kilometre sınırı bulunmaktadır. Arabalı üzerinden kiralanan araçlarda günlük kilometre sınırı 100 kilometre ile 400 kilometre arasında değişmektedir. 1 – 3 gün arası kiralamalarda 400 km, 3 – 7 gün kiralamalarda 300 kilometre, 7 – 21 gün kiralamalarda 200 km ve bir aya kadar olan araba kiralamalarında 100 km günlük sınırı vardır. Arabali.com üzerinden kiralanan araçların bir özelliği de araçlarda sigara içilmesinin yasak olmasıdır.

Advertorial haber

 
 
Editör: Vitrin Haber