Kaçak akım nedir? Sanırım bu sorunun tanımını yapmaya gerek yok ama biz yine de kısaca tanımlayalım. Elektrik hatlarımızda oluşan hattan geçmeyen ve bilmediğimiz bir şekilde tabiri caizse başıboş dolaşan elektrik akımıdır. Ayrıca oldukça tehlikelidir. Yani bilmeden dokunmanız sonucunda insanı öldürebilecek bir güçte olabilecek bir seviyededir.
Kaçak akımı büyük bir sorun olmasına rağmen önüne geçebilmenin daha doğrusu hatta kaçak akım olsa bile bizim bundan etkilenmememiz için önlem almanın yolları var. Kaçak akım rölesi kullanarak sistemi otomatik olarak kontrol edebiliriz ve istenmeyen sonuçları da engellemiş oluruz.

Kaçak Akım Rölesi Nedir?

Devrede faz ve nötr iletkenler arasında bir fark meydana geldiğinde devreyi açan anahtara kaçak akım rölesi adı verilmektedir. Biraz daha açmamız gerekirse bir elektrik devresinde fazdan giren elektrik akımı nötrden çıkar. Fazdan giren elektrik akımı herhangi bir kaçak olmaması durumunda nötrden eksiksiz çıkar. Fakat sistemde bir kaçak olması durumunda fazdan girem akım ile nötrden çıkan akım arasında fark oluşacaktır. Bu oluşan fark ise kaçak akıma işaret etmektedir. Bu durumda da faz nötr dengesi bozulacaktır. İşte bu dengeyi korumak ve kaçak akım sonucu oluşacak olumsuz durumun önüne geçebilmek adına kaçak akım rölesi devreye girer ve istenmeyen bir durumun ortaya çıkmasını engeller.
kaçak akım koruma rölesi bağlantısı

Kaçak Akım Rölesi Nasıl Çalışır?

Elektrik devresine giren akım faz üzerinden geçiş yaparak sistemi dolaşmaya başlar. Çıkış noktasına geldiğinde ise nötrden geçer ve işlemini tamamlar. Fazdan giren elektrik akımı nötrden çıkan elektrik akımına eşittir. Buraya kadar olan işlemlerde sorun yoktur. Fakat fazdan giren akım nötrden çıkan akıma eşit olmazsa aradaki fark kadar akım elektrik devresinde başıboş bir halde bir çıkış noktası aramaktadır. Peki kaçak akım rölesi ne zaman devreye girer veya hangi durumda çalışır?
Kaçak akım rölesi, faz ile nötr arasında oluşan fark durumunda çalışır. Faz – nötr farkında aradaki fark ölçüm transformatörü üzerinde bir manyetik akı oluşturmaktadır. Bu manyetik akı, algılama sargısı üzerinde yeni bir akım oluşturulmasını sağlar. Oluşan bu akım kumanda devresinde bulunan elektromanyetik bobinini harekete geçirir ve cihazın kapalı halde olan ana kontaklarını açarak faz ve nötr iletkenleri ile şebekeyi birbirinden ayırmış olur. Rölenin üzerinde bir test butonu bulunur. Bu buton ile cihazımızın çalışıp çalışmadığını test edebiliriz.

Kaçak Akım Rölesi Fiyatı

Piyasada bulunan en röleleri Faz Ticaret sitesinden satın alabilir ve kaçak akıma karşı kendinizi koruyabilirsiniz. Kaçak akım rölesi fiyatı marka ve modele değişmektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermek doğru olmaz. Fakat ortalama olarak bir fiyat vermek istersek 100 tl gibi bir rakam verebiliriz.

Advertorial haber
 
Editör: Vitrin Haber