Korona virüsle birlikte hayatın her alanında olduğu gibi havalimanlarında da pek çok yenilik oldu. Pandeminin ilk dönemlerinde bütün ülkeler sınırlarını kapatmış, uçuşları iptal etmiş olsalar da aşılama çalışmalarının başlaması ile birlikte ülkeler çeşitli düzenlemelerle havalimanlarından uçuşları açmışlardır. Bu noktada İstanbul Havalimanı da dünyanın pek çok yerine gitmek isteyen ya da başka yerlerden gelen yolculara ev sahipliği yapmaktadır.

İstanbul Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapacak ya da Türkiye’den başka ülkeye uçacakların mutlaka PCR testi yaptırmaları gerekmektedir. PCR testi sonuçlarına göre kişilere uçuş izni verilmekte ya da karantina süreci başlatılabilmektedir. Yurtdışına çıkışlarda zorunlu olan PCR testi için numunelerin mutlaka 48 saat önce verilmesi ve sonuçların uçuşlardan en az 24 saat önce alınması gerekmektedir.

Türkiye çeşitli ülkelerden gelen yolcular için PCR testini zorunlu tutsa da bazı ülkelerden gelen yolcular için böyle bir zorunluluk olmamakta; fakat genel itibariyle testler her yerde talep edilmektedir. İstanbul Havalimanı yolculara sunduğu imkanlarla PCR testi konusunda son derece kolaylık sağlamaktadır.

Nasıl Yapılır?

İstanbul Havalimanı PCR testi terminal içerisinde yaptırılabilmektedir. Bunun için 5.000 metrekarelik test merkezi hazırlanmıştır. Test merkezi yolculara 7 gün, 24 saat hizmet vermektedir. Merkezin günlük 20 binden fazla PCR testi yapabilme kapasitesi vardır. Üstelik test merkezinde PCR, antijen, antikor testlerinin birisi ya da birden fazlası rahatlıkla yaptırılabilmektedir.

İstanbul Havalimanından Türkiye’ye giriş yapacak yolcuların Türkiye’ye Giriş Formu adını taşıyan formu doldurmaları ve bu formla test merkezine müracaat etmeleri gerekmektedir. Test merkezi ile alakalı en temel detaylar şöyledir:

  • İstanbul Havalimanında PCR testi en geç 1,5 saat içinde sonuçlanmaktadır.
  • Antikor testinin sonuçları en geç 45 dakikada çıkmaktadır.
  • Antijen testinin sonuçları en geç 20 dakikada çıkmaktadır.
  • Test ücretleri nakit ya da kredi kartı ile ödenebilmektedir.
  • Test yaptıran kişiler whatsapp numaralarından sonuçları öğrenebilmektedirler.

İstanbul Havalimanında PCR testi süreci oldukça sistematik ilerlemektedir. Buna göre ilk olarak kişilerin test yaptırmak istediklerini belirtmeleri ve sıra almaları gerekmektedir. Ardından kredi kartıyla ya da nakit olarak test ücretini ödemeleri gerekmektedir. Ödemeden sonra gişeden kayıt yaptırılmalı ve barkod alınmalıdır.

Barkod alındıktan sonra numune verme bölümüne geçilmeli, burada numune verilmelidir. PCR testi numuneleri tamamen steril ortamda, ucunda pamuk olan uzun bir çubukla burundan ya da boğazdan alınır ve numune, laboratuvar ortamına iletilir. Havalimanının içindeki laboratuvarda numune incelenir ve sonuçlandırılır.

İstanbul Havalimanı’nda yaptırılan PCR testi sonuçlarını almak için numaratörden numara alınmalıdır. Üstelik T.C vatandaşları e-nabız sistemi üzerinden de test sonuçlarını görebilirler. E-nabız sistemine giriş yaptıktan sonra sol menüdeki Tahliller kısmındaki Covid-19 sonucu hanesinden test sonucu görülebilmektedir. Yabancı yolcularsa test yaptırdıkları danışma merkezinden sonuçlarının çıktısını alabilmektedirler.

Fiyatı Ne Kadar?

İstanbul Havalimanı PCR testi ücret karşılığı yapılmaktadır. Havalimanında test yaptırmak isteyenler için bakanlığın belirlemiş olduğu test ücreti şimdilik 250 TL’dir.

Web sitesini buradan ziyaret edebilirsiniz: https://satemmobilsaglik.com/

Her ne kadar İstanbul Havalimanı’nda PCR testi yaptırılabilse de yurt dışına çıkacakların testlerini havalimanına gitmeden önce yaptırmaları önerilmektedir. Bu sayede son ana bırakılmamış olur ve yetkili sağlık kurumlarından kısa sürede sonuçlar öğrenilebilir.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber