ISO belgesi, bir işin standartlara uygunluğunu ortaya koyan bir sertifikadır. Bu sertifikalar, işi sahiplenen ve yöneten organizasyonların yeterlilik ve uygunluk düzeylerini kanıtlama konusunda akla ilk gelen unsurlardan biridir. ISO belgesi, Ülkelerarası Standardizasyon Organizasyonu tarafından verilir. ISO olarak kısaltılan bu organizasyon, 1947 yılında İsviçre’nin Cenevre şehrinde kurulmuştur.

ISO Kurumu, farklı alanlarda işletmelere sertifika veren bir kuruluştur. Örneğin gıda güvenliği, tıbbi cihaz, müşteri memnuniyeti, iş sağlığı ve iş güvenliği, enerji yönetimi gibi farklı sektörlerde hizmet veren işletmelere ISO belgesi verilebilir.

SNG Kalite belge vermeye yetkili danışmanlık kuruluşlarından biridir.

ISO Belgesi Neden Gereklidir? Sağladığı Faydalar Neler?

ISO belgesi, genel anlamda ürün ve hizmet kalitesini ortaya koyan bir sertifikalandırma sistemidir. ISO Kurumu’ndan alınan bir belge, işletmeyi güven veren bir yapıya dönüştürür. Bu açıdan ISO belgelerinin oldukça önemli bir etkisi vardır. ISO standartlarına uyum sağlayan işletmeler, kalite yönetim sistemi açısından başarılı adımlar atar, aynı zamanda faaliyet gösterdiği alandaki yetkinliğini müşterilerine ve topluma duyurur. Böylece işletmeler, marka kalitesini de arttırır.

Peki, ISO belgelerinin işletmeler için ne gibi faydaları vardır? ISO sertifikalarının işletmelere sağladığı faydaları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

  • İşletmelerin verimli bir yönetim sürecine sahip olmalarını sağlar.
  • Kurum genelinde sorumluluk alanlarını belirler. Kurum içi iletişimi güçlendirir.
  • Kurum çalışanlarına ve müşterilerine olumlu mesajlar iletir.
  • İş sürecini daha verimli kılar, zaman yönetimi konusunda başarılı çalışmalar yapılmasını sağlar.
  • Sürekli değerlendirme ve iyileştirme fırsatı sunarak üretim maliyetlerini düşürür.
  • İşletmelerin bağımsız denetim ve kaliteye olan bağlılığını güçlendirir.
  • Müşterilerin şikayetleri azalır ve müşteri memnuniyetini maksimum seviye çıkarır.

ISO Belgesi Nasıl Alınır?

ISO belgesi almak isteyen işletmelerin tercih edebileceği iki farklı yöntem vardır:

  1. Kendi bünyesinde oluşturacağı bir ekiple belgelendirme organizasyonuna başvurmak
  2. Bu konuda profesyonel hizmet veren bir danışmanlık firmasına başvurarak detaylı bir hazırlık süreci geçirmek

ISO 9001 belgesi almak isteyen işletmeler, bu yöntemlerden birini seçebilir. Peki, belge alma konusunda en çok hangi yöntem tercih edilmektedir?

ISO Belgesi Alımında Neden Profesyonellerle Çalışılmalı?

ISO belgesi almak isteyen firmaların en çok tercih ettiği yöntem, profesyonel danışmanlık firmalarına başvurmak oluyor. Çünkü bunun işletmeler için farklı sebepleri var. Bu sebepler, belge almak isteyen işletmeleri daha hazır hale getiriyor ve işletmelerin çoğu zaman ilk başvuruda belge almalarını sağlıyor. İşte danışmanlık firmalarının belge alım sürecinde işletmelere sağladığı yararlar:

  • Danışmanlık firmaları, bu konuda tam zamanlı hizmet verir. Belge alım süresinin tamamına hakim oldukları için işletmeleri doğru bir şekilde yönlendirirler.
  • İşletmeler, belge hazırlığı konusunda yeteri kadar zaman bulamayabilir. Yardım ve destek almayan işletmeler tamamlanmayan hazırlık nedeniyle belge alamayabilir. Bu da zamanın ve emeklerin boşa gittiği anlamına gelir.
  • Danışmanlık firmaları, bu konuda tecrübelidir. İşletmelerin en kısa sürede belge almaları için bütün bilgi ve birikimlerini belge alım sürecinde kullanarak süreci hızlandırırlar.
  •  Danışmanlık firmalarına başvurmak, bir hazırlık aşamasıdır. Hazırlık aşamasını iyi bir şekilde geçen işletmelerin ISO 9001 belgesi almaları daha da kolaylaşır.

Siz de Türkiye’nin önde gelen belgelendirme ve danışmanlık kuruluşlarından olan SNG kalite ile çalışarak bu avantajlardan yararlanabilirsiniz.

Advertorail

Editör: Vitrin Haber