Tez vaya bilimsel makale hazırlayan kişilerin alıntılamayı kaynak göstermeden kendilerine aitmiş gibi kullanması intihal olarak tanımlanır. Makalenin veya tezin yazım aşamasında kaynakça kısmında yapılan alıntılar gösterilmelidir ve aksi durumda bu yazı size aitmiş gibi gösterildiği için intihal oranı yüksek çıkar. Böylece akademik hırsızlık anlamına da gelen intihal suçu işlemiş olursunuz. İntihali önlemenin en önemli yollarından biri olan alıntılamayı kaynakça kısmında belirtmek, intihal oranını düşürür. Sizin de yazdığınız tez veya makalede intihal oranı yüksek çıktıysa ve intihal suçuna karışmak istemiyorsanız  intihal oranı düşürmek için tıklayınız.  

Akademik tez, makale veya çalışmada intihal oranı yüksekse bu durum derhal çözüme kavuşturmanız gerekir. İntihal oranı düşürülürken hileye başvurmadan, belirli yöntemlerle düşürülmelidir. Öncelikle intihal oranının düşürülmesi için intihal programları aracılığıyla intihal raporu alınmalıdır. İntihal oranı raporunun alınmasından sonra intihal oranı düşürme için gererkli düzeltmelerin yapılacağı uygun kelimelerin olduğu adıma geçilerek bu kelimelerin yerine eş veya yakın anlamlı kelimeler kullanılır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise, yazının bütünlüğünün ve akışının bozulmamasıdır. Eş ve yakın anlamlı kelimeler kullanırken de kalıplaşmış kelimelere dikkat edilmesi gerekir. Örneğin kara gün için siyah gün kelimesini kullanmak tamlamanın yapısını bozar. Bu sebeple metinde yer alan terimlerin, deyimlerin değiştirilmemesine özen gösterirken aynı zamanda cümlelerin anlamının da değişmemesi önemlidir.

İntihal Düşürme Yöntemleri

  • İntihal oranını bilinmeden intihal oranını düşürmek mümkün değildir.

İlk dikkat edilmesi gereken nokta, intihal oranın düşük çıkması için gerekli alıntıların kaynakça belirtilerek yapılmasıdır. 

  • En iyi yöntem, intihalden kaçınmaktır.

İntihali önlemek için alıntılama yapmak yerine kendi cümlelerimizle bilgiyi ifade edebilirsiniz. İntihalin olmaması için cümlelerin size ait olması gerekir. Makale çeviri yaparken de önemli bir işlem olan intihal düşürme oranı ile, daha özgün makale çevirilerine sahip olabilirsiniz.

  • İntihal raporunda yer alan intihalleri yeniden yazmanız gerekir.

İntihar programında gösterilen kısımları yeniden düzenleyerek intihal oranını düşürebilirsiniz. Eş anlamlı kelimeler veya aynı anlama gelen cümleler kurarak yeniden oluşturduğunuz zaman intihal oranının düştüğünü göreceksiniz.

Advertorial

Editör: Vitrin Haber